Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Източна Европа продължава да изостава по отношение на енергийния преход

България изпреварва голяма част от страните в ЕС по капацитет на въглищни мощности

Източна Европа продължава да изостава по отношение на енергийния преход

Снимка: Pixabay

Производството на въглища в рамките на Европейския съюз (ЕС) през 2019 г. се срива с 24%, като производството на електроенергия с твърди въглища спада с 32%, а това с лигнитни намалява с 16%. Тази тенденция до голяма степен е предизвикана от увеличението на цените на квотите за въглероден диоксид (CO₂) и ускореното разширяване на дела на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Прогнозите сочат, че упадъкът на въглищата ще продължи - Гърция и Унгария поеха ангажименти през 2019 г. за постепенно прекратяване на въглищните мощности, като общият брой на държавите членки, изготвили подобни планове, вече става мнозинство в рамките на блока. Единствено Полша, Румъния, България, Словения и Хърватия се очаква тепърва да възприемат подобна политика, посочва германският мозъчен тръст Agora Energiewende.

Загърбването на въглищата е довело до понижение на количеството на емисиите на CO₂ в енергийния сектор в Европа с рекордните 120 млн. тона, или с 12%, през 2019 г. Това е най-големият спад, отчитан до момента, изтъкват от Agora Energiewende.

Количеството на емисиите от схемата на ЕС за търговия с емисии (EU ETS), включително и тези от тежката промишленост, се понижава със 7,6% през 2019 г., което предполага, че промишлените емисии вероятно са намалели едва с 1%.

Делът на ВЕИ расте до ново рекордно високо ниво, достигайки 35% от енергийния микс на ЕС. За първи път вятърната и слънчевата енергия в комбинация осигуряват повече електроенергия от въглищата, допринасяйки за 18% от електроенергията в ЕС през 2019 г. Това е повече от два пъти спрямо пазарния дял на соларната и вятърната енергия през 2013 г. Увеличението на производството на вятърна и слънчева енергия е най-съществено в Западна Европа, докато Полша и Гърция тепърва започват да се ангажират с развитието на ВЕИ. Останалата част от Източна Европа значително изостава от тази тенденция, подчертава мозъчният тръст.

Икономическите възможности на евтините ВЕИ стават все по-видими. През 2019 г. са регистрирани рекордно ниски аукционни цени за офшорна вятърна енергия (Великобритания) и слънчева енергия (Португалия), както и най-голямото намаление на цените на едро в страни, където вятърът и слънчевата енергия са разширили своя дял най-много.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Остарелите счетоводни правила заблуждават инвеститорите