IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа продължава да изостава по отношение на енергийния преход

България изпреварва голяма част от страните в ЕС по капацитет на въглищни мощности

21:00 | 14.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Консумацията на електроенергия

Консумацията на електроенергия в ЕС намалява с 1,7% (с 56 TWh), което връща търсенето до нивата от 2015 г. Почти всяка страна регистрира спад в консумацията, подпомогнат от по-меките зимни месеци. Германия отбеляза най-голям спад от 3.3%.

Производството на електроенергия от вятърни турбини се увеличава с 14% (с 54 TWh). 73% от ръста се дължи на 5 държави: Германия, Великобритания, Франция, Швеция и Испания. В 15 държави производството на вятърна енергия не се променя спрямо 2018 г.

Генерирането на слънчева енергия нараства със 7% (с 9.5 TWh). Нидерландия (+3 TWh) и Испания (+2 TWh) са отговорни за 54% от увеличението на слънчевата енергия в целия ЕС.

1 1

Производството на биомаса расте с едва 1% (+1.4 TWh), потвърждавайки забавянето на растежа на този сектор като цяло.

Общо, делът вятърната, слънчевата енергия и биомасата се повишава с 65 TWh. Това до голяма степен е предизвикано от силния растеж на вятърната енергия в няколко страни през 2019 г., посочват от Agora Energiewende.

Производството на електроенергия чрез хидроенергия намалява с 6% (-21.5 TWh), достигайки едно от най-ниските си нива през този век. През 2019 г. производството на електроенергия от водоеми намалява в 13 европейски държави и остава непроменено в други 8 страни.

2 2

Ядрената енергия отчита спад от 1% (-6 TWh), като най-голямо свиване, 3% и 14%, отчита съответно във Франция и Великобритания, докато в Белгия тя се увеличава с 48%, тъй като страната въведе в експлоатация няколко атомни реактора след дълго забавяне.

Производството на електроенергия чрез природен газ се повишава с 12% (+73,5 TWh), тъй като увеличаването на цените на CO₂ в Схемата за търговия повиши конкурентоспособността на газа за сметка на въглищните централи. Ръстът при газа в Испания представлява 37% (+27 TWh) от увеличението на дела на това гориво в целия ЕС, следвано от Нидерландия (+12 TWh), Италия и Германия (+9 TWh всяка) и Франция (+8 TWh). Заедно тези пет държави са отговорни за 88% от увеличението на производството на електроенергия от газ в ЕС.

Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още