Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как Борис Джонсън може да бъде пример за Европа?

Това може да стане, ако британският премиер изпълни обещанието си за преодоляване на регионалното неравенство

Как Борис Джонсън може да бъде пример за Европа?

Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg

Обещанието на премиера на Великобритания Борис Джонсън да „изведе на по-високо ниво“ страната има за цел да фокусира обществото върху положителен дневен ред, да отвлече вниманието от Brexit и да спаси Консервативната партия от онова, от което един от неговите предшественици се оплака като тенденция да се „мърмори за Европа“, пише Мартин Сандбю за Financial Times.

Парадоксът е, че предизвикателството пред него - да преодолее регионалното неравенство, е такова, което той споделя с всяка друга държава в Европа и извън нея.

Още по темата

Кризата в провинциална Великобритания изигра голяма роля за мнозинството, което получиха привържениците на Brexit на референдума през 2016 г., както и за победата на изборите през декември на Джонсън, който беше възприет от достатъчно избиратели в проблемни райони като най-добрата им надежда. С набито око за политическата възможност той изпревари другите партии, като предложи надежда на безнадеждните точно на правилните места, тоест най-лошите места - тези, които претърпяха най-голям упадък на фона на десетилетния растеж във водещите градове.

Регионалното неравенство във Великобритания е екстремно, но далеч не е уникално за Европа. На практика всяка европейска държава, да не говорим за САЩ, осъзнава със закъснение десетилетните неуспехи на политиците да поддържат икономически модел, който разпространява просперитет по цялата национална територия.

Икономически историци, които внимателно изготвят оценки на брутния вътрешен продукт за близо 200 региона в Западна Европа през последните сто години, установяват, че през по-голямата част от 20 век регионалното неравенство се свива. От 80-те години обаче тази конвергенция спира и частично се обръща. Подобна тенденция се наблюдава и в САЩ.

Така че нарастващото икономическо господство на Лондон в икономиката на Обединеното кралство е просто особено краен пример на западния феномен. Ако Джонсън е прав, че Великобритания се нуждае от "вдигане на нивото", тогава това важи за почти всяка друга зряла икономика. Това означава, че трябва да очакваме политиците в другите държави да постигнат електорален успех, като повторят стратегията на Джонсън. От гледна точка на политиките неговият успех или провал в изравняването на регионите ще бъдат следени в Европа поне толкова отблизо, колкото и в Обединеното кралство. В противен случай той би направил добре, ако проучи опита на други страни за това какво работи и какво не.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

4
 
9
 
3
фиг.1 до: lozkhris
преди 2 години
Няма профилна снимка
Не бих казал, че страните които останаха извън ЕС: Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Косово са цъфнали и вързали. А скромният им напредък пак е благодарение на европейските пари. За бившите Съветски републики няма смисъл да говорим. Тъй добре се грижат за народите си, че как още не са ги уморили от мизерия.
14
 
8
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Лидерите на всички страни в ЕС могат да ползват опита на Боря, да покажат един средден пръст на прогнилия и компроментиран Съюз и да започнат сами да се грижат за народите си. За България не се отнася - дори когато всички останали напуснат, ние все още ще сме членове и се чешеме по пъпешите с "Ко стана ся, д..йба мааму" неразбрали...
5
 
8
 
1
преди 2 години
обещаното не е като завещаното. силно се съмнявам Борко да успее да успее изпълни точно това обещание точно след напускане на ЕС. ще има доста проблеми за решаване на главата.

Още от Анализи
Високи дългове: Ще се оттласне ли Гърция от дъното