IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Борис Джонсън може да бъде пример за Европа?

Това може да стане, ако британският премиер изпълни обещанието си за преодоляване на регионалното неравенство

10:42 | 05.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Борис Джонсън. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg

Джонсън би могъл да започне, прекосявайки Ламанша. Съветът за икономически анализи към френското правителство току-що публикува проучване на основните причини за протестите на жълтите жилетки. Приликите с „изоставената“ Великобритания на Brexit са поразителни.

Първо, участието в протестите е свързано с други признаци на недоволство, като например по-ниска избирателна активност и по-лоши показатели за благополучие. Второ, тези нещастни общности са икономически неуспешни, което се забелязва в по-слабия растеж на работните места и по-ниските цени на жилищата.

Един от най-интересните показатели за недоволството е изчезването на местните магазини, културни средища и обществените услуги. Защитавайки аргументите на Балзак от 1840 г. за местната бакалия като „най-силната социална връзка“, изследователите откриват, че френските общности, които са загубили последния си магазин, са три пъти по-склонни да участват в събитие на жълтите жилетки.

Това трябва да звучи познато. Отвъд статистиката, икономическият спад често се усеща в реалния живот чрез спуснатите кепенци по главните улици и загубата на места за социални срещи. Доказателството за наличие на политика за подобряване на регионалното неравенство трябва да се измерва не само чрез индивидуалния жизнен стандарт, но и в сплотяването на общността. Френското проучване например установява, че индивидуалното безпокойство варира в зависимост от средния доход в общността: местното икономическо подобрение кара хората да се чувстват по-добре, дори ако тяхното собствено финансово положение е непроменено.

Вместо да се питаме дали корените на политическото недоволство са икономически или културни (реакция срещу имиграцията или либералните ценности например), трябва да разберем как икономическите условия поддържат местните култури - или да се провалим в това начинание. Огромните извънградски търговски центрове и централизираните здравни услуги могат да се окажат ефективни, когато се измерват тясно, но може би не толкова, когато се вземат предвид пълните разходи от загубената бакалия, библиотека или аптека.

Джонсън направи първата стъпка в този процес, като вникна в дълбочината на отчаянието и го изрази. Следващата стъпка - изпълнение на обещанието, е много по-трудна. Както става ясно от френското проучване, то изисква дълбоки промени не само в начина, по който се оценява политиката, но и в начина на нейното прилагане. Местните общности трябва да имат роля в оформянето на политиката - нещо, с което хиперцентрализираното Обединено кралство е зле позиционирано да се справи.

Популистите имат предимството, че не се свенят да изпълняват своите обещания. Ако Джонсън покаже на другите политици, че това е възможно, той ще направи страхотна обществена услуга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 4
фиг.1
преди 4 години
Не бих казал, че страните които останаха извън ЕС: Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Косово са цъфнали и вързали. А скромният им напредък пак е благодарение на европейските пари. За бившите Съветски републики няма смисъл да говорим. Тъй добре се грижат за народите си, че как още не са ги уморили от мизерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 14
lozkhris
преди 4 години
Лидерите на всички страни в ЕС могат да ползват опита на Боря, да покажат един средден пръст на прогнилия и компроментиран Съюз и да започнат сами да се грижат за народите си. За България не се отнася - дори когато всички останали напуснат, ние все още ще сме членове и се чешеме по пъпешите с "Ко стана ся, д..йба мааму" неразбрали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
deant
преди 4 години
обещаното не е като завещаното. силно се съмнявам Борко да успее да успее изпълни точно това обещание точно след напускане на ЕС. ще има доста проблеми за решаване на главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още