Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Какво ще е бъдещето на Berkshire Hathaway след Уорън Бъфет?

Въпреки че децентрализираното управление на Berkshire на отделните бизнес единици ще остане непроменено, наследяването на поста ще изисква някои промени

Какво ще е бъдещето на Berkshire Hathaway след Уорън Бъфет?

Снимка: David Williams/Bloomberg

Ходът на времето показва, че един ден Berkshire Hathaway ще бъде без мъжа начело, превърнал се в неин синоним заради създаването на един от най-ценните и уважавани бизнеси в света, пише MarketWatch в материал, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки че децентрализираното управление на Berkshire на отделните бизнес единици ще остане непроменено, наследяването на поста на Уорън Бъфет ще изисква някои промени.

Най-важната роля за запълване ще бъде на главен изпълнителен директор - една от длъжностите на Бъфет, който също така е председател и главен инвестиционен директор на компанията. Плановете за наследник на Бъфет остават в тайна, но опитът и наборът от умения на Грег Абел предполагат, че бордът може да избере именно него.

Основната причина е богатият опит на Абел с разпределението на капитала. По време на управлението си на Berkshire Hathaway Energy и по-късно в ролята си на заместник-председател, ръководещ незастрахователите операции, Абел надзираваше множество придобивания. Освен това той се чувства комфортно в светлината на прожекторите и е с около 10 години по-млад от Аджит Джейн, заместник-председател, отговарящ за застрахователните операции.

Още по темата

Ролята на председател вероятно ще бъде дадена на сина на Бъфет Хауърд, чиято основна задача ще бъде да гарантира придържането към културата на компанията. Отговорността за управлението на инвестиционното портфолио на Berkshire вероятно ще бъде предадена на Тод Комбс и Тед Уешлър, които се присъединиха към компанията през 2010 и 2011 г.

Неразделна част от промените на управленските постове е бъдещото разпределение на капитала на Berkshire.

Силата на Berkshire да печели не може да гарантира, че компанията ще разполага с достатъчно кеш, за да инвестира в рентабилни проекти или да извършва опортюнистични придобивания. Това означава, че средствата ще трябва да бъдат върнати на акционерите.

Най-бързият начин за връщане на капитала към акционерите е чрез дивиденти. Дивидентите обаче са данъчно неефектвини и налагат единен стандарт на всички акционери - две от причините Бъфет да се противопоставя на изплащането им в миналото. По-добрият начин това да се случи е чрез обратни изкупувания на акции, които - ако са направени на цена под присъщата стойност, незабавно увеличават стойността на акция за останалите инвеститори. Въпреки това обратните изкупувания на акции са зависими от цените.

Това оставя хибридния вариант като най-логичния начин на действие. Berkshire може да определи редовен дивидент и в случай, че не се премине към обратно изкупуване на акции или дадено придобиване не се осъществи, компанията може да обяви и изплащането на специални дивиденти.

Продължението на материала може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
5
 
3
evlogi до: Whitestar
преди 1 месец
От старата класа.Сега такива няма много.
2
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Достоен бизнесмен.
6
 
2
 
1
преди 1 месец
тоя да няма да ходи при филип ... ?

Още от Анализи
Какво ще сложат Путин и Байдън на масата, за да заздравят връзките си?