IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кенет Рогоф: Проповедниците на дълга грешат

Известният икономист от Харвард предупреждава за драматичните последици от глобалната дългова политика и вижда балони на финансовите пазари

08:29 | 11.01.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Икономистът от Харвард: Има балон на пазарите. <em>Снимка: Jerome Favre/Bloomberg</em></p>

Икономистът от Харвард: Има балон на пазарите. Снимка: Jerome Favre/Bloomberg

Бившият главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Кенет Рогоф смята, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е свалил маските си. След като негови поддръжници щурмуваха Капитолия във Вашингтон, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс трябва да отстрани Тръмп от длъжност, смята икономистът. „С това действие Тръмп показа на всички своите реални намерения. Поведението му има тоталитарни черти“, казва Рогоф в интервю за Handelsblatt.

Президентът очевидно е виновен, косвено и пряко, че е призовал своите радикализирани привърженици да щурмуват Конгреса. Никога досега Америка не е виждала нещо подобно, твърди специалистът.

На въпрос дали си струва да се инициира втори процес за импийчмънт, само десет дни преди края на редовния му мандат, Рогоф обясни, че става дума за принципи и ценности - и за доверие в демократичните институции и върховенството на закона. „Става въпрос за достойнството на демокрацията. Тръмп трябва да отговаря за това“.

Рогоф обаче все пак намира и добри думи за президента. „Както знаете, аз съм отявлен фен на Обама. Но особено в края на мандата си той прекали с регулациите - твърде много, твърде бързо и без достатъчно съобразяване с икономическите и политическите последици. Тръмп коригира този курс. Намаляването на корпоративния данък също беше подобрение. Трето, беше редно да преоценим отношенията си с Китай. Винаги разказвам вица: Никой не е достатъчно умен, за да направи абсолютно всичко погрешно. Това важи и за Тръмп“, пояснява икономистът.

Рогоф, който е съавтор на книгата „This time is different“, в която изследва 800 години финансови кризи, е много скептичен по отношение на политическото и икономическото развитие след избухването на пандемията. „Всеки проповедник на дългове, който смята, че можем да продължим да управляваме тези огромни бюджетни дефицити без големи последствия, греши“, казва икономистът от Харвард.

„Кризата, която преживяваме сега, може да се сравни повече с война, а с не тази от времето на Голямата депресия. Изживяваме много дълбока и широка рецесия по целия свят. Без съмнение пандемията и нейните последици са най-голямата криза, която съм преживял в живота си, много по-лоша от финансовата криза от 2008 г.“, признава американецът.

Освен това Рогоф предупреждава и за балони на финансовите пазари. „Струва ми се, че пазарите оценяват свръхоптимистичен сценарий, който в никакъв случай не е най-вероятният“.

От друга страна, Рогоф е оптимист по отношение на световната търговия. „Смея да предскажа, че свободната търговия ще преживее прераждане. Времената на хиперглобализацията може да са отминали, но глобализацията продължава е жива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
"Ако не се допускаше грешката при парите, държавата нямаше да има сегашни дългове."Митев,изобщо нямаше да има държава.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Сащ много отдавна се мъчат да девалвират долара но не им дават другите ... те простокупуват доларите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
само като си помисля, колко много хора щяха да си останат непознати или бързо забравени, ако въобще не се беше появявал Тръмп.всякакви гущери, плазмодии и незнайни умници се появиха, надпреварвайки се кой ще хвърли повече тиня върху Тръмп.не се чудете тогава, защо Тръмп е вече световен герой, всичко живо говори за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
Въведеното неправилно емитиране на пари причинява неограничени щети.Все още държавата пренебрегва злокобната процедура. За отлагане на държавен крах, правителството взима заеми да плаща щети от лошата употреба на пари. Ако не се допускаше грешката при парите, държавата нямаше да има сегашни дългове.За устойчив обществен благодат е необходим подобрен основен подход да се емитират пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
и ше има пукотевица ... сериозна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Кейнс греши - без това да бъде разбрано никога няма да бъде разрешен нито един проблем и всичко ще си продължи постарому. Но за съжаление е невъзможно да се заличат грешките от миналото и само рестарт на системата би помогнал - може би това е същността на "The Great Reset" на Световния икономически форум...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Боян
преди 3 години
Бюджетния дефицит на САЩ няма никакъв шанс да намалее, говоря да стане под 2 трилиона поне докато не се предприемат радикални мерки, от рода на да се въведе данък от рода на ДДС примерно и се обезцени долара поне няколко пъти, съпроводено с огромна инфлация. А това неизбежно ще стане, всеки го знае въпроса е кога и с каква скорост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
"САЩ, ЕС и други силно задлъжняли държави ЩЕ трябва да приемат дългосрочни планове за намаляване на дълговото бреме. "И комунизма ЩЕше да идва..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Прав е, че огромните бюджетни дефицити ще имат сериозни последствия, но не е сега времето да се мъчим да ги намаляваме, а когато приключи кризата. Тогава САЩ, ЕС и други силно задлъжняли държави ще трябва да приемат дългосрочни планове за намаляване на дълговото бреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
"Винаги разказвам вица: Никой не е достатъчно умен, за да направи абсолютно всичко погрешно. Това важи и за Тръмп.Това важи и за този бивш главен икономист на МВФ. Между впрочем важи и за всички нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още