Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Коронавирусът разкри слабостите на руската здравна система

Инвестициите в нея едва ли ще бъдат приоритет на фона на най-тежката рецесия от края на съветския период

Коронавирусът разкри слабостите на руската здравна система

Модерните болници в Русия са съсредоточени в Москва. Снимка: Bloomberg

Владимир Путин стана свидетел на неприятна ескалация на епидемията от коронавирус в страната му. От само шепа случаи на Covid-19 в началото на март Русия вече има над 290 000, като по нови инфекции се нарежда на второ място след САЩ - страна с повече от два пъти повече население, пише Клара Ферейра Маркес за Bloomberg.

Малко правителства постигнаха успех в управлението на епидемията. Бързото разпространение на болестта обаче разкри слабостите на руската здравна система, която страда от слабо финансиране, недовършени реформи, които пренебрегват голяма част от страната, и неправилен опит за замяна на вноса на лекарства и медицинско оборудване с местно производство - поне докато два респиратора не се запалиха, убивайки пациенти. Не помага и авторитарният режим, който не харесва лошите новини и сее дезинформация. 

Още по темата
Историята тук е от значение. През съветския период здравеопазването беше безплатно за всеки, но никога не бе приоритет. Качеството беше посредствено, като услугата беше неефективна, а липсата на пари - пословична. Изкривените стимули доведоха до бум на болнични легла и прекомерно дълъг престой на пациентите. Лекарите, повечето от които жени, бяха силно недоплатени и възприемани като държавни служители с нисък статус.

С притока на пари от петрол Путин се залови да реформира системата. Поредица от програми през годините имаха за цел да оптимизират услугата, да добавят лекари в първичната помощ и да подобрят заплащането и обучението. На фона на свиването на населението на Русия, което започна да тревожи националиста Путин, се акцентираше върху подобряване здравето на новородените и ограничаване на ранната смъртност, до голяма степен чрез борба със сърдечно-съдовите заболявания, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

Всичко това бе рационално, твърди Джуди Туиг, професор от Вирджинския университет, която изучава постсъветската здравна реформа. Смертността наистина спадна. За съжаление, както посочва Туиг, много от реформите не бяха проведени по план. Макар че бяха  премахнати клиниките с лошо качество, а броят на болниците бе намален наполовина между 2000 и 2015 г., не винаги се предлагаше алтернатива, а първичната помощ остана слаба. Междувременно закупуването на нови технологии породи корупция. Според анализ на Bloomberg от 2018 г. Русия все още има една от най-неефективните здравни системи в света. Само САЩ, Азербайджан и България са по-зле.

Коронавирусната криза е напомняне за човешката цена на тези грешки от миналото.

Очевидно е, че първата отбранителна линия на Русия не издържа. Правителството видя международната заплаха и побърза да затвори границата с Китай през януари, но далеч по-бавно оцени вътрешния риск от заразяване. То отричаше очевидния проблем с ескалацията на случаите твърде дълго - не на последно място защото лекарите и местните власти не искаха да излъчват лоши новини. Москва разпространи дезинформации за усилията на други държави срещу коронавируса, но обърна твърде малко внимание на вътрешния фронт. Ако бе по-осторожна, Русия можеше да овладее проблема въпреки ранните тестове за Covid-19, които дадоха твърде много фалшиви негативни резултати.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
1
 
10
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Смъртността от ловид им е сделана във фейк отчети, щото някак си е разделена от смъртността от пневмонии.
Самите руснаци казват, че това е статистика за идиoти.
2
 
1
 
9
преди 3 месеца
Здравната им система е толкова скапана, че смъртността от - е под 1%. А може би това се дължи на легендарната коравост на руснаците?

И данните, които подава Русия НЕ са изкривени. Просто руските доктори не могат да проумеят с тъпите си кратуни, че четирите предхождащи инсулта или ракът в термален стадий, са съпътстващи заболявания на К 19, а не обратното !!!
2
 
4
 
8
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Хубавото е, че ни сме СУПЕР! Нашата здравна система е ненадмината в света! Да живей този, на когото случихме да ни управлява! Да му мислят руснаците - нищо че САЩ са далече по-зле от тях, но нека заклеймяваме ВСИЧКО руско.
2
 
6
 
7
Zlato до: penman
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Няма спор по това. Ако вземем предвид и обичта на шефа им, Mini Mike, към Тръмп мисля, че оценката им за американската система е висока. Можеше САЩ да са след България :-)
2
 
7
 
6
penman до: Zlato
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Bloomberg разбират от здравни системи и медицина колкото свиня от кладенчова вода, така че тези класации са онанизъм.

Още от Анализи
Началото на края за големите петролни компании започва