Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Латиносите крепят американската икономика

Рестриктивната имиграционна политика на Тръмп към тази група може да потисне БВП на САЩ за години напред

Латиносите крепят американската икономика

Латиносите се качват на автобуса на американската мечта. Снимка: Ройтерс

Впечатляващ факт: Ако латиноамериканците в САЩ бяха независима икономика, нейният брутен вътрешен продукт би бил най-бързо растящият сред развитите икономики в света. Латиноамериканският БВП в САЩ вече е 2,3 трилиона долара, както е подробно описано в нов доклад, който оценява икономическия продукт на групата чрез измерване на дела й в 71 индустрии. Задачата на политиците в САЩ е да позволят тази тенденция да продължи, укрепвайки страната като цяло, пише за Wall Street Journal Сол Трухильо, бизнес ръководител и председател на Latino Donor Collaborative.

За съжаление, докато икономическата продукция на латиносите се покачва стабилно, цялостната икономика в САЩ се забавя в дългосрочен план. Ръстът достигна 2,9% през миналата година, в сравнение със средно 3,2% след войната, като повечето икономисти прогнозират, че през следващите години темпът ще намалее.

Голям фактор за този спад е забавянето на растежа на работната сила в Америка, намаляващ от 2,3% през 2000 г. до 0,7% през 2017 г. Докато официалното ниво на безработицата изглежда страхотно, делът на американците в активна възраст, които търсят работа, е намалял. Това понижение ще бъде усложнено през следващите години от по-големия брой възрастни американци, които ще се пенсионират, както и от намаляващата раждаемост в САЩ. Ако не бяха латиноамериканците, които съставляват 82% от растежа на американската работна сила след 2008 г., социалното осигуряване вече би било застрашено от колапс.

Латиносите в САЩ са като конница, идваща иззад хълма, за да подкрепи икономиката и да поддържа растежа през следващите десетилетия. Растежът на тази група е уникално предимство, което Америка има в сравнение с останалите застаряващи икономики.

Латиноамериканците са най-младата група в Америка, нараствайки шест пъти по-бързо от населението като цяло, като се очаква да надхвърлят 100 милиона към средата на века (в момента са около 50 млн. – бел. прев.) Това са хората, които попълват работни места сега и които ще продължат да го правят за десетилетия. Но дори те не могат да отговорят на търсенето. Имаме нужда от повече като тях.

САЩ се нуждаят от имиграционна политика, фокусирана върху набирането на хора, готови да работят всякакъв вид работа, които демонстрираха примерна трудова етика и се превърнаха в основни работници в много индустрии.

Помислете колко по-скъпа би станала храната, ако не са латиноамериканците, които съставляват 39% от работниците в хранително-вкусовата промишленост в САЩ и 34% от готвачите. Здравните грижи биха били изключително скъпи без латино работниците, които заемат 1 от всеки 4 работни места в този сектор.

Списъкът продължава: Представете си къде би била индустрията за облекла на стойност 9,6 милиарда долара без латиносите, които съставляват 47% от всички работници в шивашкия сектор и 44% от всички оператори на шевни машини. Помислете за наличността и цената на новите жилища, ако в строителната индустрия за 1,3 трилиона долара липсват 37% от служителите, 56% от покривните работници и 70% от монтажниците на гипсокартон.

Латиноамериканците също укрепват икономиката, като създават работни места. Латино предприемачите произвеждат повече от 700 милиарда долара годишно. И тъй като латиносите в САЩ станаха по-богати, те все повече допринасят за икономиката и като потребители. Те отговарят за близо 30% от увеличението на реалния доход в Америка. С това идва покупателната способност и от 2010-17 г. реалното им потребление в САЩ нарасна със 72% по-бързо от останалата част на населението.

Задържането на тези тенденции ще изисква още повече работници и това означава, че САЩ трябва да оправят имиграционния процес. Американците не могат да си позволят да издигат стени и да задушават предлагането на работна ръка или да депортират хора, които вече работят тук. Рестриктивните политики на президента Тръмп могат да потиснат БВП на САЩ за години напред.

Като американец вярвам, че имаме възможност да се отделим от стагниращите икономики с нисък растеж като Япония и да поддържаме стопанство, което може да катализира растежа и да възроди американската мечта. Нуждаем се от цялостна реформа на имиграционните закони и политики. Това е единственият начин, по който можем да обърнем хода на икономическия упадък.

Политиците трябва да направят всичко възможно за по-нататъшно стимулиране на приноса на латиносите за икономическия растеж, който е съществена част от шанса на всички американци за проспериращо бъдеще.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
0
 
6
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Това че някои малцинства не работят не значи, че всички са такива. Латиносите са от тези които работят. Всъщност, това е и основната причина да ги мразят - че вземат работните места на белите.
0
 
1
 
5
преди 11 месеца
Видяхме Обама, сега искам Карлос да е президент!
9
 
5
 
4
khao до: mrynmryn
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
ама това го разправят от атака ... ти не си го виждал, нали ! :):)
6
 
25
 
3
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
От мигранти, до мигранти има разлика, повечето мексиканци, отиват да работят най-долната работа там, докато тукашните идват да са хрантутници.
11
 
33
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Пропаганда в стил Новия световен ред! Смесване на населението, унищожение на държавите. Без граници, без етноси, без раси. Разделение само на Господари и Роби!

Какво ни казва този "псевдоанализ", фактическа пропаганда. Еми казва ни, че всичко, което по някаква причина е близко до човека и е крепяло обществата последните 4000 години е грешно!

Защо една подобна статия разглежда само позитивите? Защо например не се види какъв е процента на криминалния контингент сред така наречените мигранти и загубите, които води това нещо след себе си. Повече разходи за полиция, обезлюдяване на цели квартали и превръщането им в гета. Защо примерно не се види и какъв е процентът от мигрантите, които са на социални помощи. Защо не се види каква част от здравната система, бива дотирана след Обамакеар, за да получават мигрантите здравни грижи, които те не са заплатили.

По логиката на статията, ако в нашата страна пуснем да нахлуят да речем има няма 1-2 милиона орди от Африка и някаква малка част се включат в икономиката, вече можем да започваме да смятаме ползите в числа? Всичко останало е на заден план!

Още от Анализи
Защо Тръмп отказа да заклейми белия национализъм?