IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият бизнес в ЕС все още изпитва трудностите на възстановяването

Продължават проблемите за строителния сектор, сочи анализ на ЕК

18:12 | 06.10.14 г.
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Малките и средните предприятия все още изпитват трудности, макар и последната година да носи позитивни сигнали за развитието им. Това сочи последния преглед на Европейската комисия за развитието на малкия бизнес през 2013 г.

Данните показват, че в Европа има 21,6 млн. малки и средни предприятия, което представлява ръст от 1,1% спрямо предходната година. Малките и средните компании са общо 99% от всички, дават работа на 88,8 млн. души и генерират добавена стойност в икономиката на общността от 3,6 трилиона евро (28% от БВП на ЕС), посочват от Брюксел.

Последните години обаче не са положителни за малкия бизнес и той все още не може да се отърси от проблемите и да върне към нивата отпреди кризата. Най-тежко кризата се отрази на строителния сектор, напомнят от ЕК.

Между 2008 и 2013 година строителните компании в ЕС са намалели с малко над 10%, а заетите – с 18%. Добавената стойност, която произвежда секторът, пък се свива с 21,7 на сто.

По-гъвкав се оказва бизнесът, свързан с настаняване и заведения за хранене, показва още справката на ЕК. Този сектор отчита дори ръст на броя на компаниите (с 10%), заетите (6%) и произведената добавена стойност (10%).

Няма обаче ясна тенденция за развитието на малкия бизнес в отделните държави от общността. Налице е т.нар. "група на водещите", сред които са Германия, Австрия, Швеция, Белгия, Малта, Люксембург, Великобритания и Франция. В тази група заетостта в малките и средните предприятия и добавената стойност се възстановява напълно и дори са надминати нивата от 2008 г. 

Във Франция например заетите в малките и средните предприятия през 2013 година са с 16% повече спрямо 2008 година. По-бавен е ръстът във Великобритания и Люксембург (4%).

На другия полюс е групата, която включва десет държави: Гърция, Испания, Португалия, Хърватия, Кипър, Ирландия, Румъния, Словения, Латвия и Унгария. Добавената стойност, генерирана от малкия бизнес във всяка от страните през 2013 година, е с 10% (или повече) под тази от 2008 година.

В България пък заетостта в малките и средните предприятия намалява с 8% спрямо нивата от 2008 година.

Страната ни попада заедно с Дания, Италия, Латвия и Полша в една група по отношение на  добавената стойност за икономиката, генерирана от МСП. Данните показват, че за тези държани понижението е от 2% до 10% спрямо данните от 2008 г.

Основните проблеми на малките и средните предприятия през 2013 г. остават трудното намиране на нови клиенти (22,4%), достъп до финансиране (15,4%) и регулациите (14,2%).

На базата на последните резултати от анализите от ЕК прогнозират продължаващ ръст на развитието на малкия и средния бизнес в областта на услугите в общността. Строителството и промишлеността обаче ще продължава да изпитват трудности. Проблемно все още е развитието на малкия бизнес и в Югоизточна Европа.

До 2015 година като цяло малките и средните предприятия ще добавят още 740 хил. работни места, прогнозират експертите от Брюксел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още