Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

МВФ: Имиграцията подобрява икономическия растеж на развитите страни

Миграционният натиск се очаква да нараства от Африка и Близкия изток към Европа между 2020 и 2050 г., прогнозира Фонда в доклад

МВФ: Имиграцията подобрява икономическия растеж на развитите страни

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

През последните години миграцията е център на интензивни политически дебати. Докато много хора имат положителни възприятия за имигрантите, съществуват и някои погрешни схващания и притеснения. Например някои смятат, че мигрантите са бреме за икономиките, пише Международният валутен фонд (МВФ) в свой анализ.

Проучванията на Фонда обаче показват, че миграцията като цяло подобрява икономическия растеж и производителността в приемащите страни. „Имигрантите в развитите икономики увеличават производството и производителността както в краткосрочен, така и в средносрочен план“, заключава МВФ.

Пандемията от новия коронавирус обаче доведе до рязко спиране на миграцията заради въведените ограничителни мерки. Голямото блокиране е временно, но пандемията може да допринесе за общото чувство на сдържаност и недоверие върху дългосрочните ефекти от миграцията, както и до намаляване желанието на страните да приемат имигранти.

Това, заедно с ръста на безработицата, би навредило на страните на произход, особено на по-бедните, които разчитат значително на паричните преводи на работниците мигранти.

През 2019 г. 270 милиона души по света са били мигранти - хора, които не живеят в родината си. Мигрантското население се е увеличило със 120 милиона души от 1990 г. насам.

Още по темата

Делът на имигрантите в общото население на напредналите икономики се е увеличил от 7 процента на 12 процента, докато делът на имигрантите в развиващите се пазари и в развиващите се икономики остава около 2 процента.

Мигрантите често се заселват в родния си регион. Значителна част от международната миграция обаче се осъществява на големи разстояния (например от Южна Азия до Близкия Изток) и по-специално от развиващите се пазари и развиващите се икономики към напредналите икономики.

За разлика от тях бежанската миграция е по-локализирано явление, тъй като уязвимите групи от населението напускат изведнъж дома си с малко ресурси и пътуват до сигурна дестинация, обикновено близо до родината. Следователно възникващите и развиващите се икономики са както произходът, така и основната дестинация на бежанците.

Фактори за задържане на миграцията

Емиграцията в друга държава е скъпа, което обяснява защо мигрира само много малка част от населението. Разходите за миграция включват географски и езикови бариери, които обясняват голям дял от вариацията на миграционните потоци.

Основна причина, поради която хората мигрират, са разликите в доходите между страните на произход и местоназначение. По-богатите страни привличат повече имигранти, особено от страни с по-младо население. Страните с по-нисък доход на глава от населението изпитват повече емиграция, но само ако не са твърде бедни.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
khao до: dikens15
преди 1 месец
Няма профилна снимка
коментара е хора с поне две цифри IQ...ти не си в тая група!
1
 
0
 
3
dikens15 до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Страшен коментар!!!! Какво ли си искал да кажеш......
2
 
1
 
2
khao до: serafima
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Всъщност става дума за интересите на развитите страни
---
цъ, интереса е в доста по тесен кръг... чак цели страни НЕ, максимум ще се съберът в един курорт :)
1
 
7
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Отново се залага на една позната и експлоатирана до болка струна как се спасяват милите бедни изоставащи страни. Всъщност става дума за интересите на развитите страни. Сравнителните предимства са разбира се в полза на вторите. Така стана и с Източно Европа. Все пак официално беше признато, че миграцията оттам е в полза на Западна Европа и в голям ущърб на Източна Европа - превзеха ни пазарите, отнеха ни младите и продуктивни хора. Като са спрели на тази картина, нека продължат анализа и кажат какво предвиждат по отношение на световното развитие след 30-50 и повече години?
Всички кадърни (и не) от бедните африкански страни ще бъдат в западните развити страни, които ще процъфтяват, а онези там ще загиват, като и климатът няма да се подобрява, още повече с липса на всякакви средства да се запазва природата. Земното кълбо ще представлява ОАЗИСИ тук-там и смърт по другите места??!!

Още от Анализи
Бъфет приютява в портфейла си производител на злато