Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

МВФ: Задава се най-слабият от 3 години икономически ръст, предимно заради Европа

Сред заплахите са допълнителните мита, подновеното затягане на финансовите условия, Brexit „без сделка“ и по-сериозно от очакваното забавяне в Китай

МВФ: Задава се най-слабият от 3 години икономически ръст, предимно заради Европа

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард по време на представянето на новия доклад. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) снижи прогнозата си за развитието на световната икономика, като прогнозира, че тя ще нарасне през 2019 г. с най-слаби темпове от три години насам и предупреди, че търговското напрежение от последните месеци ще доведе до допълнителни проблеми.

При второто си понижение за последните три месеца организацията обвинява за негативния тренд преди всичко понижаващото се потребление в Европа и неотдавнашните сътресения на финансовите пазари. Фондът прогнозира глобален растеж от 3,5% за тази година, под предишната прогноза за 3,7% от октомври и под ръста за 2018 година, предава Bloomberg.

Прогнозата е може би по-оптимистична от тази на много инвеститори, които открито се страхуват, че глобалната икономика ще се забави, начело с тази на САЩ. Фондът остави прогнозите си за САЩ и Китай непроменени и дори предвижда увеличение на световната експанзия до 3,6% през следващата година.

Въпреки това рисковете „се накланят надолу“, се казва в доклада на МВФ, който бе публикуван няколко часа, след като Китай показа най-бавната си експанзия от последното тримесечие на 2009 г. насам. Той ще постави тона за срещите в рамките на Световния икономически форум в Давос тази седмица.

„Важно е да се направи преглед на многото нарастващи рискове", казва Гита Гопинат, новият главен икономист на фонда.

Сред заплахите, цитирани в доклада, са допълнителните мита, подновеното затягане на финансовите условия, Brexit „без сделка“ и по-сериозно от очакваното икономическо забавяне в Китай.

Сред най-големите икономики най-сериозна ревизия е направена за Германия, за която МВФ предвижда ръст от 1,3% за тази година, което е с 0,6 процентни пункта по-малко от прогнозата през октомври. Слабото потребителско търсене и линеещото фабрично производство след въвеждането на по-строги емисионни стандарти за колите са сред причините за новата прогноза.

Фондът също така понижи прогнозите си за Италия, като се позова на слабото търсене и по-високите разходи по държавните заеми, както и на Франция, където протестите на „жълтите жилетки“ са се отразили негативно на икономиката. Като цяло за еврозоната се очаква ръст от 1,6% за тази година, което е с 0,3 пункта по-ниско от предишната прогноза. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
1
 
0
 
20
Иван Митев до: mrynmryn
преди 5 месеца
Същинският проблем е, че досега съветите на МВФ са грешни и водят към засилваща се опасност за стопанска криза. (Същината на грешката на МВФ е незачитане предназначението на централната банка.)
Има случаи, когато съветите на МВФ водят до временно намаляване на опасността за стопанска криза, ала това става за сметка на бъдещи завишени щети.
0
 
3
 
19
hob6 до: majnata
преди 5 месеца
Икономическият растеж на Китай и Индия,няма как да бъде спрян.СОЦИАЛИЗЪМЪТ в които искат да живеят на Запад,ще им изяде главите.
2
 
2
 
18
khao до: julian12
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Тая грижа не е твоята, ти състояние нямаш. :))).. една 20 годишна кола не се брои
1
 
5
 
17
al64ad до: julian12
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
ми то е ясно -като ни вдигат постоянно заплатата чорбаджиите....
тъй де -не мое само стагнация и инфлация си требе ...ха ха
12
 
2
 
16
korn до: studioaa
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
По полека с медикаментите.

Още от Анализи
Какво ще каже следващият британски финансов министър при встъпването си?