IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко риска и препятствия пред глобалната икономика за 2017 г.

Международните анализатори се опасяват, че следващите 12 месеца ще са по-лоши от 2016 г.

14:43 | 05.01.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Пред глобалната икономика има множество предизвикателства, в това число геополитическа и икономическа нестабилност, а най-големите рискови са изчерпване на провежданата парична политика, последици от строгите фискални политики, застой на цените на суровините, Доналд Тръмп, Brexit и европейската нестабилност, пише в свой анализ сръбската медия Танюг.

От Международния валутен фонд (МВФ) вече заявиха, че ръстът на популизма и протекционизма е в корелация със слабия икономически растеж.

Според анализатори от финансовата институция един от най-големите рискове за глобалната икономика е монетарната политика, която достига своя лимит.  

Експертите имат в предвид, че за 8 години водене на политика на количествени облекчения балансите на четирите най-големи централни банки в света са се увеличи с 6 трлн. долара, достигайки 18 трлн. долара, а най-голям дял от това състояние се пада на държавните облигации.

Въпреки че тази политика помогна за задържането на краткосрочната ликвидност на пазарите, тя намали приходите, което значи, че краят на програмата може би е близо в условия, в които всички широко разпространени спекулации са, че Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) се готвят да затегнат монетарната си политика.

Друг голям риск пред международната икономика е затягането на фискалната политика, смятат анализаторите.

МВФ предвижда, че фискалните политика в развитите страни ще бъдат значително по-стегнати през 2017 г. въпреки призивите за увеличаване на правителствените разходи за стимулиране на икономическия растеж.

Като следващ риск анализаторите посочват застоя на цените на суровините. Според анализ на МВФ, ресурсите ще поскъпнат незначително през 2017 г.

Ниските цени на суровините нанесоха големи щети на развиващите се държави, чиито икономически растеж бе много скромен на фона на общия глобален растеж.

Въпреки че азиатските развиващи се държави, най-вече Индия, не бяха толкова тежко засегнати от ниските цени на суровините, от МВФ се опасяват, че държавите от Субсахарска Африка, Южна Америка, страните от ОНД и Близкия изток няма да се справят добре с тези ниски цени. Особено тежко ще е, ако държавите членки на ОПЕК не успеят да изпълнят договора за намаляване на производството на нефт.

Добре е да се припомни, че и двата кандидат-президенти на последните избори в САЩ дадоха сигнали, че биха се отдръпнали от традиционно поддържаната от страната свободна търговия. Кандидатът на Демократическата партия Хилари Клинтън заяви, че тя не подкрепя договора за Транс-тихоокеанско партньорство, а пък републиканецът Тръмп (който спечели изборите) заяви, че ще извади САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия  (НАФТА).

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард нарече мерките, които ограничават търговията, „икономически злоупотреби“, които могат да подтиснат икономическия растеж, да намалят работните места и заплати и да окажат негативно влияние на глобално равнище.

Като следващ риск анализаторите посочват Brexit и неяснотите пред ЕС, имайки в предвид предстоящите избори във Франция, Германия и Холандия и че във всяка от тези държави участват кандидати с популистки идеи.

Едно от най-важните геополитически събития за 2017 г. ще е самият Brexit. Въпреки че в последните десетилетия влиянието на Великобритания върху глобалната икономика намаля, ефектите от вота се усетиха на международните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Кризата от 2008г. не може да бъде преодоляна защото е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027 Кризата е системна защото икономическият растеж не може да е безкраен ,защото крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като Земята заради изчерпаемите енергийни източници(петрол,газ...) и глобалното затопляне - казано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още милиарди консуматори на стоки и услуги.НО сегашното устройство на световната финансова система заради лихварството и т.н. доходност от акции,облигации се нуждае от безкраен растеж и тъй като това е невъзможно в една затворена система като Земята трябва нова ''система'' и системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още