IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата икономическа криза върна Фед обратно към грешките от 70-те

Икономическото наследство на Пауъл може да зависи от това дали инфлацията ще остане под контрол, докато икономиката се възстанови

17:58 | 17.03.21 г.
<p>
	<em>Ръководителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg</em></p>

Ръководителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

Американският Федерален резерв трябва да обяви нови икономически прогнози по-късно днес, поставяйки началото на исторически експеримент за централната банка на САЩ, пише Ройтерс в свой анализ.

Председателят на Фед Джером Пауъл и неговите колеги залагат на това, че икономиката може да се възстанови след пандемията от COVID-19, без да генерира прекомерна инфлация. Те обещаха да запазят лихвените проценти на дъното, а наливането на пари да бъде за продължителен период, докато не навлязат в потенциален икономически бум по начин, невиждан от началото на 70-те години.

Във всяка от тримесечните прогнози, публикувани от юни насам, средната прогноза за растеж на БВП на страната на служителите на Фед е малко над средната прогноза на икономисти, анкетирани от Ройтерс. Ако това се запази, би довело до очакван ръст през тази година от над 6,2% - най-високия годишен темп от 37 години.

фед фед

Очаква се след края на двудневното си заседание по-късно днес служителите на Фед да повторят обещаното от месеци - да запазят базовия лихвен процент на централната банка близо до нулата и паричните потоци да се вливат в икономика, докато американците не се върнат на работа, вярвайки, че инфлацията ще остане под контрол, както е от около 30 години.

Икономическите прогнози и посоката за политиката трябва да бъдат публикувани в 20 часа българско време, като Пауъл ще проведе пресконференция малко след това, събитие, което може да се окаже сложно за ръководителя на Фед.

Пазарите прогнозират, че Фед може да бъде принуден да действа по-рано от очакваното. Някои банкери биха могли дори да намекнат, че очакват увеличение на лихвите някъде през 2023 г., а не година или повече по-късно.

Ако мнозинството прогнозира повишение през 2023 г., задачата на Пауъл ще се усложни, като ще трябва да обясни как това взаимодейства с обещанието да върне икономиката до пълна заетост, преди да намали подкрепата, предоставена заради пандемията, коментира Тим Дюи, икономист от SGH Macro Advisors.

И все пак инвеститорите вече залагат на по-ранни повишения на лихвите. Morgan Stanley, даваща една от най-агресивните прогнози, очаква, че икономиката ще излезе напълно от пандемичната си дупка до септември и вероятно ще принуди Фед да затегне паричната политика в началото на следващата година.

Предстоящият бизнес цикъл ще бъде по-скоро като периода след Втората световна война, когато интервалите между рецесиите бяха по-кратки и растежът беше по-силен.

Тази епоха приключи, когато тогавашният президент Ричард Никсън насърчи разхлабената парична политика преди преизбирането му през 1972 г. Артър Бърнс, който по това време беше шеф на Федералния резерв, поддържаше ниски лихвени проценти с ускоряването на икономиката и често е обвиняван за последвалата нестихваща инфлация, която преследваше страната в продължение на десетилетие.

Този път е различно, твърдят служители на Фед. Всъщност икономическото наследство на Пауъл може да зависи от това дали инфлацията ще остане под контрол, докато икономиката се възстанови, или цените ще скочат, принуждавайки централната банка да оттегли подкрепата си, оставяйки милиони американци все още без работа.

Аргументите им са добре репетирани. Инфлацията и безработицата не се държат както преди - по-ниските нива на безработица вече могат да съществуват едновременно с ниска инфлация.

Фед направи съществени промени в политиката си миналата година, приемайки това мислене, като се очаква да запази това виждане засега. Тя се ангажира да продължи своите месечни покупки на облигации на стойност 120 милиарда долара, докато не бъде постигнат „значителен по-нататъшен напредък“ към пълна заетост и 2% инфлация. Освен това се казва, че лихвените проценти няма да се повишават, докато тези цели всъщност не бъдат изпълнени.

Нито едно от тези неща все още не се е случило, точка, която Пауъл подчерта наскоро и вероятно ще бъде отново засегната в коментарите му днес. Икономиката остава с около 9 милиона работни места по-малко от предпандемичното си ниво, предпочитания от Фед показател за инфлация от 1,5%, е далеч от целта си, новият индекс на бавно движещи се инфлационни очаквания също е под целта.

фед фед

И все пак това е ключов момент, тъй като служителите на Фед издават прогнози, включващи изобилие от нова информация.

От прогнозите им през декември в Съединените щати са поставени над 100 милиона ваксини срещу COVID-19 и ежедневните смъртни случаи в резултат на вируса са намалели с две трети. Оптимизмът скочи и различни щати започнаха да премахват ограниченията за бизнеса и да отварят отново училищата. Вашингтон също така одобри два нови пакета за облекчение на стойност около 2,8 трилиона щатски долара, които захранват банковите сметки на домакинствата и бизнеса.

Много се е променило от ерата на Бърнс, когато заплатите и инфлацията бяха тясно свързани, икономиката разчита повече на производството и вноса на петрол, а непредвидените сътресения от петролното ембарго тепърва предстоят.

Освен това новият подход на Фед не е отговор на политическия натиск, а политическа промяна.

С акцент върху създаването на работни места и загърбването на инфлацията на заден план, новата рамка изглежда подходяща за кризата на пазара на труда, породена от пандемията. Въпросът сега е как това ще се съвмести с икономика, която може да се възстанови по-бързо, отколкото се смяташе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още