Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното от изминалата седмица

На 15 юни в България отпадат ограничителните противоепидемични мерки, ЕЦБ разшири кризисната си програма, Китай и САЩ обтягат отношенията си

По-важното от изминалата седмица

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

На 15 юни, когато изтича извънредното положение, ще отпаднат всички ограничителни противоепидемични мерки и ще останат само социално-икономическите - схемата 60/40 и другите варианти за подпомагане на бизнеса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на кабинета в сряда.

Мярката 60/40 може да бъде удължена до края на септември за всички фирми с 20% спад на приходите. До края 30 юни тя ще продължи да приема кандидати в сегашния си вид, а нов вариант може да има от 1 юли до 30 септември, който ще е отворен практически за работодатели от всички сектори на икономиката, които докажат спад в приходите 20%. Отпада и условието, според което за изплащане на тази помощ трябва да има издадена заповед на работодателя за спиране на работата или въвеждане на непълно работно време.

Булгартрансгаз“ търси нов заем за 400 млн. лева за газовите проекти у нас.  Българското държавно енергийно дружество публикува на сайта си покана за подаване на оферти за предоставяне на банково финансиране под формата на кредит за оперативни и инвестиционни разходи на дружеството като „Балкански поток“ (всъщност това е газопроводът „Турски поток" на българска територия), междусистемната връзка със Сърбия, разширяването на капацитета на подземното газохранилище „Чирен“, както и изграждането на преносни газопроводи за допълнителен достъп до природен газ за промишлените и битови потребители, съобщават от компанията.

Оценката за бизнес климата в България се подобрява. Нагласите на мениджърите в страната се изтласкват от априлското дъно, в резултат на което индикаторът на бизнес климата се подобрява с над 10 пункта до минус 5,9 през май. Подобрение е видимо във всички сектори. В услугите то е минимално, но в строителството и промишлеността положителните оценки на мениджъри надделяват и индикаторът за бизнес климата се връща в положителна територия. Подобрението идва от по-оптимистични оценки за следващите месеци, докато сегашното финансово състояние на фирмите остава лошо.

Софийското летище се приближава с още една стъпка към концесионирането си, след като в петък Върховният административен съд остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 14 ноември 2019 г. С него се потвърждава изборът от Министерството на транспорта, информационните съобщения и технологии за концесионер на летище София, с което за изпълнител е определен консорциум „Соф кънект“.

Съдът е приел, че КЗК е осъществила нужния контрол по законосъобразност и се е произнесла в рамките на проучването, което е регламентирано в Закона за концесиите. Тричленният състав на ВАС е установил също, че правилно КЗК не е открила нарушения при провеждане на процедурата, а също и несъответствия между офертата на спечелилия участник и документацията за възлагане на концесията. Върховните съдии приемат, че КЗК е извършила дължимата проверка по законосъобразността на действията на министъра на транспорта, информационните съобщения и технологии както в процедурата за допускането до участие, така и по отношение на съответствието на определения за концесионер консорциум с критериите за възлагане на концесията, посочени в техническата документация.  Министерство на транспорта избра през миналото лято за концесионер фонда Meridiam, който ще си партнира с Strabag в обединението „Соф Кънект" и има договор за оператор на летище Мюнхен. Кандидатът даде най-ниска оферта за инвестиции и трета поред оферта за концесионно плащане.

ЕС и еврозоната

Федералното правителство на Германия се споразумя по ключовите точки на програмата за икономически стимули. Твърди се, че тя ще има обем от 130 милиарда евро и включва, наред с други неща, временно намаление на ДДС, еднократно плащане за семейства, мостови помощи за компании и програми за разширяване на правителствените инвестиции (подробен анализ можете да намерите тук). За да финансира програмата, се очаква федералният министър на финансите Олаф Шолц да представи втори допълнителен бюджет от 30 милиарда евро в средата на юни.

Броят на безработните в Германия достигна 2,813 милиона през май. Това беше със 169 000 повече в сравнение в сравнение с април и с 577 000 повече от преди година. Нивото на безработица се повиши с 0,3 процентни пункта до 6,1%. Освен това, според Федералната агенция по заетостта, около един от всеки трима германци от над 33 милиона служители е застрашен от възможността да работи на съкратено работно време. Според агенцията през май по програмата са работили 1,06 милиона служители и общо 10,66 милиона през март и април.

Европейската централна банка обяви планове за разширяване на своята програма за смекчаване на последиците от кризата. За тази цел обемът покупки на облигации по „Пандемична спешна програма за закупуване“ (PEPP) ще се увеличи от предишните 750 милиарда до 1,35 трлн. евро. Освен това ря трябва да бъде удължена поне до края на юни 2021 г.

Четвъртият кръг от преговори за Brexit между ЕС и Великобритания приключи без значителен напредък. Поради необходимия процес на ратифициране споразумението трябва да бъде договорено най-късно до 31 октомври, заяви преговарящият от страна на ЕС Мишел Барние. Преходната фаза ще приключи в края на годината, до когато Великобритания все още има достъп до вътрешния пазар на ЕС и митническия съюз.

Италианският премиер Джузепе Конте обяви програма за модернизиране и подкрепа на италианската икономика. Освен всичко друго, Европейският фонд за възстановяване трябва да бъде използван за насърчаване на цифровизацията и модернизацията на инфраструктурата. Ще има и реформа на данъчната и съдебната система, каза Конте.

 Коефициентът на безработица в Европейския съюз е нараснал до 6,6% през април, втория месец, след като мерките за ограничаване на COVID-19 бяха приложени от повечето държави  членки. За същия отчетен период в еврозоната безработицата се е увеличила до 7,3%, спрямо 7,1% през март 2020 г. За България коефициентът на безработица се е повишил до 6,2% през април в сравнение с 4,5% през март, показват данните публикувани от Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

САЩ

Конфликтът между САЩ и Китай отново ескалира. Правителството на президента Доналд Тръмп планира да забрани на китайските авиолинии достъп до САЩ от 16 юни до по-нататъшно нареждане. Според съобщения в медиите китайските правителствени служители са наредили на държавните земеделски корпорации да спрат да внасят някои американски селскостопански стоки.

Сенатори от демократите и републиканците подготвят нови санкции срещу газопроводите „Турски поток" и „Северен поток 2“. Например компании, чиито кораби участват в строителните работи или които сертифицират тръбопроводите, трябва да бъдат наказани.

Ситуацията на пазара на труда в САЩ се подобри донякъде през последните седмици. Според официалните данни делът на безработицата е спаднал до 13,3% през май (април: 14,7%).

Глобалната икономика

Русия заяви, че е намалила добива на петрол от 11 милиона до около 8,6 милиона барела на ден през май. Според руското министерство на енергетиката това почти напълно изпълнява споразуменията, които страната сключи с ОПЕК през април за стабилизиране на цените на петрола.

Междувременно ОПЕК+ постигна съгласие за едномесечно удължение на рекордните съкращения в производството на петрол, които имат за цел да подкрепят възстановяването на цените на петрола. По време на видео конферентния разговор на представителите на картела делегатите заявиха, че всички държави са дали съгласието си за нова сделка. Групата ще запази свиването на добива в размер на 9,7 млн. барела дневно до края на юли, вместо да го облекчи до 7,7 млн. след този месец, както се планираше.

гледано: 1891   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Европа не трябва да се връща към предпандемичните фискални правила