IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на златото изнервя пристрастените към благородния метал

Инвеститорите започват да се насочват от инвестиционните убежища към по-рискови сегменти от пазара и това е лоша новина за златото

14:05 | 22.02.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заложилите на златото инвеститори са изнервени. След продължилия повече от десетилетие бичи пазар тази седмица златото поевтиня до най-ниското си ниво от юли и се търгува с около 300 долара под рекордните 1900 долара за тройунция, достигнати през 2011 г., пише Financial Times.

Поетият от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги ангажимент да направи „каквото е необходимо“, за да спаси еврото, се отрази негативно на цената на благородния метал през 2012 г.

И докато от началото на 2013 г. настроението на фондовите пазарите продължава да се повишава, инвеститорите в злато са загрижени за нещо друго – перспективата възстановяването на глобалната икономика да се ускори до устойчиви нива и като следствие от това активността на централните банки, която беше основна предпоставка за последното поскъпване на благородния метал, да се окаже излишна.

Златото се търгува при около 1579 долара за тройунция, след като докосна 1554 долара по-рано днес.

„Ако се вгледаме в икономическата ситуацията в САЩ, която изглежда достатъчно устойчива и без монетарната политика на Фед да е ултра разхлабена, тогава наистина ролята на златото трябва да бъде поставена под въпрос от структурна гледна точка“, казва Даниел Бребнер, директор за търговията с метали на Deutsche Bank.

„Ако случаят е такъв, имате основание да твърдите, че бичият пазар от 2001 г. най-вероятно е приключил“, допълва той.

Има много причини да сте изнервени за перспективата пред златото. От началото на годината глобалните акции се представят силно и инвеститорите започват да се ориентират от активите, приемани за инвестиционни убежища, към по-рискови сегменти от пазара. Това е особено лоша новина за златото, което за разлика от облигациите не предлага доходност.

Стенограмата от последната среща на Федералния резерв (Фед), публикувана в сряда, отбелязва поскъпването на акциите и разкрива доста ясно изразено охлаждане на желанието за продължаване на отворената програма за изкупуване на облигации сред членовете на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) към централната банка.

В дните на финансовата криза представянето на златото следваше разширяването на баланса на Федералния резерв. Сега перспективата за преждевременно прекратяване на извънредните мерки от страна на централната банка свали цената на златото до 9-месечно дъно.

Доларът също поскъпна през последните седмици, оказвайки натиск върху златото, което е деноминирано в щатската валута.

„Няколко години златото печелеше от ролята си на застрахователен инструмент срещу систематичните рискове, както и от обратната си корелация спрямо долара“, казва Джон Бергтейл, анализатор на Citigroup.

„Нито един от тези два фактора обаче вече не е налице, така че за първи път от доста време може да разгледаме кривата на търсене и предлагане и да си зададем въпроса, колко ниско може да падне цената на златото“, допълва той.

Има и други причини устойчивостта на последното поскъпване да бъде поставена под въпрос. По време на финансовата криза повече от 2000 метрични тона злато бяха вложени в борсово търгувани фондове (ETF) от институционални инвеститори, опитащи да хеджират портфейлите си срещу инфлация.

„Сега има реална вероятност пазарът физически да бъде наводнен със злато, ако инвеститорите решат да изоставят тези фондове“, коментира Бергтейл.

В същото време правителството на Индия, където търсенето на злато е най-високо, се опитва да го ограничи, за да се справи с нарастващия дефицит по текущата сметка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 2
ihrivanov
преди 11 години
Кефя се на изкуфеляци дето инвестират в *** :) и когато парите се сринат - кило за лев - хахахахахаха . Колега когато парите се сринат (както ти казваш) златото ще стане 5000 лева не за кило а за тройунция, или мисли или се изразявай правилно. УСПЕХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
stoiloff
преди 11 години
Интересни времена! Загубите на "ИНВИСТИТУРИТИ" , *** неграмотни в злато ще са огромни :)Кефя се на изкуфеляци дето инвестират в *** :) и когато парите се сринат - кило за лев - хахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
alligator_29
преди 11 години
При акции имаш право на част от печалбата, без да ти се налага да продаваш акции. Това ми беше идеята. Хем един вид си " дялов собственник" на фирмата, хем получаваш и част от печалбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
alligator_29
преди 11 години
:) Поне в България крайно време да го разберем, че недвижимия имот пари не носи, и в крайна сметка дори няма да върне вложените. В БГ за 5 години цените паднаха по 30 %. Каква сигурност на инвестиция е това? :)) А всяка година се плащат и данъци в/у имоти и основни ремонти. Да не говорим и за сметки за ток :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Златният стандарт до известно време беше валутният борд, който предпазваше валутите от прекомерно печатане и обезценяване. Сега на власт са алчността и печатниците. Този филм вече сме го гледали. А притежаването на акции също не те прави богат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
alligator_29
преди 11 години
Златото е като всеки останал актив. Има период на растеж и на спад. Само по себе си златото се цени само в бижутерията. И в някои технологични процеси. Няма нито дялово нито дългово обезателство. Притежаване на злато не ви прави богат, защото в крайна сметка за да си купите нещо трябва да се кешира със пари. Утре може да стане и 100 $ за тр.унция. Вече няма валути обвързани със златен стандарт. За мен по скоро акция е по сигурен актив в дългосрочен план отколкото златото. И държавни облигации както беше упоменато в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 7
Императорът
преди 11 години
Каквото и да говорят - благородните метали и недвижимостите са единственият реален и дългосрочен актив.Правителствата се хукат, че стабилизират зеленото и еврото, но в същото време тихомълком печатат колосални количества пари без покритие. Цялата тая работа ще изгърми в един момент, въпросът е дали ще стане по-рано или по-късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Да и при това доста здраво цъка. Даже бих си позволил едно малко по-различно сравнение. Според мен това не е часовник, а манометър, който показва налягането в бутилката. Че ще гръмне - ще гръмне. Въпросът е, че колкото по-късно, толкова по-силна ще е гръмотевицата. А единствения, който взима някакви мерки е Бен Бернанке, който облепя стените на бутилката с новонапечатани долари и си мисли, че това ще реши проблема. А налягането си се повишава с милион и кусур на минута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още