Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Политолог: ЕС се намира в специфична поредица от кризи

Кризата с COVID-19 засилва легитимността на националните държави през половин век на глобализация и това ще е процес, който няма да бъде спрян, смята Огнян Минчев

Политолог: ЕС се намира в специфична поредица от кризи

Снимка: Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) се намира в специфична поредица от кризи, посочи в интервю за БНР политологът Огнян Минчев.

Според него въпросната поредица се е появила след разпадането на международната система, която съществува след края на Студената война до края на първото десетилетия на новия век. 

Още по темата

„Кризата от 2008 - 2010 година стартира вътрешните институционални дилеми на Европейския съюз. Мигрантската криза през 2015 година постави под въпрос капацитета на ЕС да се защитава, да опазва своята сигурност. Сега коронавирусът поставя на изпитание солидарността на ЕС като институционална структура, обединяваща интересите на европейските страни“, подчерта Минчев.

По неговите думи от Европа се очаква прекалено много.

„Здравеопазването като система не е част от най-интензивните сфери на интеграция, това е приоритет на националните държави. Това създава определени институционални препятствия пред бързото изграждане на стратегия за общо посрещане на предизвикателства като коронавируса“, коментира Минчев.

Според него има пропагандни мотиви при участието на страни като Русия и Китай в спасителни операции на италианска територия:

„Европейски страни и САЩ също помагат, без това да е обект на силен пропаганден шум“, подчерта политологът.

По думите му кризата с коронавируса засилва легитимността на националните държави през половин век на глобализация и това ще бъде процес, който няма да бъде спрян.

„Ако ЕС се саморедуцира политически на съвкупност от национални държави, то те няма да имат ресурс поотделно, за да се справят със силовата политика на днешната международна система. Европейските страни нямат друг избор, освен да изработват все по-адекватни и динамични политики като общност. Това трябва да се случва на фона на засилването на ролята на националните държави в други области“.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
korn до: Lucifer
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Чак пък калпава. Създадена преди 60 години и все още се държи. След короно кризата Великобритания едва ли ще имафинансите да напусне съюза, а и Борката го тръшна вируса. През тази години пак ще има разширяване като Севрна Македония ще е новия член. ЕС се води най богатия търговски блок в света с икономика по нищо неотстъпваща на САЩ и Китай. Еврото е втората най разпространена валута в света. 500 милиона население. Не е зле като за калпава империя.
3
 
1
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Съсипвали сме и по-яки империи, ЕС се оказа на-калпавата....
2
 
1
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Помагат. Вятър.
6
 
3
 
2
преди 3 месеца
Политолог: ЕС се намира в специфична поредица от кризи

На крива ракета космоса и пречи.
И коронобесието.
0
 
7
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
То лесно няма Минчев. Така и трябва да е, от ЕС трябва да се очаква много. Политиците ни трябва винаги да са под пара и да се опитват да решават проблемите и да правят живота на европееца по добър.Мнението на хората трябва да се чува. Ако искаме популизъм, така да бъде. Ако искаме демокрация, нека да е демокрация. Трябва да има стачки, протести, референдуми и недоволство. Иначе ще се станем като САЩ и Русия, където властва олигархията и дивия капитализъм. Или диктатура като Китай, където човека няма свобода, а е просто елемент от една машина. Това че ЕС може да се разпадне не трябва да ни плаши и да се отказваме от свободата си. Трябва да свикнем с риска, така играят големите играчи.

Още от Анализи
Америка „изяжда“ бъдещето на своите деца