IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се икономики могат да станат двигател на иновациите

За целта обаче те трябва да променят мисленето си и да спрат да бъдат евтини производствени платформи за богатите нации

09:17 | 05.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За пет години интернет населението на Виетнам ще нарасне близо двойно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За пет години интернет населението на Виетнам ще нарасне близо двойно. Снимка: Ройтерс

В продължение на десетилетия много развиващи се икономики следваха сходен път към индустриализацията. Те започнаха чрез използване на изобилието от фабрики с ниски разходи за обслужване на експортните пазари и постепенно достигнаха до капитало интензивна тежка и високотехнологична промишленост, пише за Financial Times Крис Мълоун, управляващ директор и партньор в офиса на Boston Consulting Group в Хо Ши Мин и глобален ръководител на поделението за икономическо развитие на консултантската компания.

Най-успешните държави, като Южна Корея и Сингапур, се превърнаха в икономики, водени от иновациите, които сега се нареждат сред най-богатите в света. 

Този път на развитие може вече да не е възможен. Повишаващите се търговски бариери, суперефективните модерни промишлени системи и нарастващите разходи в развиващите се пазари подтикват много компании да разположат производството по-близо до дома.

Дигиталната революция обаче отваря огромни нови възможности за развиващите се икономики. Технологичните промени и разрушителните бизнес модели пренасочват глобалния растеж към области като финтех, анализи на големи обеми от данни, авангардна роботика, киберсигурност, прецизна медицина и агротехнологии, които ще генерират трилиони долари БВП до 2030 г.

Такива дигитални сектори са по-достъпни за иноваторите и предприемачите от развиващия се свят, отколкото високотехнологичното производство, което изисква научен опит и големи капиталови инвестиции. Голяма част от необходимите знания и съвременни инструменти за тези нововъзникващи сектори са достъпни безплатно или на ниска цена чрез цифрови платформи, а много ключови умения се усвояват чрез общо образование, предприемачески стремеж и разбиране на местните пазари.

Историята показа, че индустриите, стартирани чрез технологични промени, като изчислителните и комуникациите, създават производствени работни места, работа в бек офиси и професии в спомагателни индустрии в развиващия се свят. Но лъвският пай от печалбата остава в богатите нации, откъдето идват пробивите.

Има възможност развиващите се икономики да участват по-пълноценно в цикъла на иновациите, инвестициите и създаването на богатство в следващото поколение индустрии, базирани на технологиите. Китай и Индия, благодарение на огромния си мащаб, вече стават пълноценни играчи.

Но какво да кажем за следващото ниво на най-многолюдните нации? Особено интересни са държавите, които Boston Consulting Group нарича Средния милиард, включително Бразилия, Египет, Индонезия, Нигерия, Филипините и Виетнам.

Много страни от следващото ниво имат потенциал по отношение на човешките ресурси и мащаба на вътрешния пазар да се превърнат в икономики, водени от иновации. Това, което им липсва, са иновационните системи и бизнес средите, които позволяват на иноваторите и предприемачите да успеят.

Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още