Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Рискът от регулаторни грешки и пазарни сривове расте

Най-голямата заплаха може би представлява самият пазар, който изисква все по-разхлабени финансови условия от Фед

Рискът от регулаторни грешки и пазарни сривове расте

Мохамед ел Ериан. Снимка: Ройтерс

Изборът на инвеститорите да заложат на американската икономика е може би единственият правилен, като причините надхвърлят факта, че това е най-голямата икономика в света с най-ликвидния финансов пазар, пише за Bloomberg Мохамед ел Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

Това какво се случва със щатската икономика ще определи дали скорошните разпродажби на глобалните пазари на акции, движени от опасения за растежа, ще се превърнат в отчетлива корекция. Силата на американската икономика ще реши дали ще видим разнородно представяне на развитите икономики, което ограничава пазарната волатилност, или ще видим задълбочаващата се другаде икономическа слабост да прераства в наистина синхронизиран глобален спад.

Трябва да се отбележи, че икономиката на САЩ се различава от другите развити икономики по две важни неща. Първо, икономическият растеж спрямо Европа се ускори през първото тримесечие, надвишавайки годишен темп от 3%. Второ, след като Федералният резерв повиши лихвите девет пъти от края на 2015 г. насам, сега за разлика от ЕЦБ и Японската централна банка той има пространство за намаляването им, ако икономиката се забави.

Тези два фактора представляват важни буфери срещу заплахата от синхронизиран и продължителен спад на глобалния растеж – т.е. едновременна и самоусилваща се загуба на икономическа инерция, която тласка някои страни в рецесия, разпалва дългови тревоги и подбужда допълнителна пазарна нестабилност.

В доброто си състояние, в което се намира, икономиката на САЩ е най-големият двигател на глобалния растеж, като спестителите могат да си гарантират приемлив лихвен доход. На фон на готовността на Фед да отговори на евентуална пазарна слабост чрез понижаване на лихвите, инвеститорите пък могат да са сигурни за стойността на акциите.

Дали това ще продължи зависи от способността на САЩ да избегнат регулаторни грешки или местен пазарен срив, които могат да осуетят растежа. Иначе американската икономика ще се присъедини към забавящите се икономики, като повлияе в посока надолу на глобалната икономика. Във времена на голяма политическа поляризация и национализъм, както и на фона на малката подкрепа за двустранни и многостранни подходи към разрешаването на конфликтите, това също би увеличило риска от политики в ущърб на конкурентите.

В очите на инвеститорите се очертават две възможни регулаторни грешки – пълномащабна търговска война и прекалено затегната парична политика на Фед.

Заплахата на САЩ да наложат мита на Мексико беше предупредителен сигнал за пазарите, който дойде на фона на продължаващото напрежение с Китай. Тя идва и в момент, в който Мексико инициира процес за парламентарно одобрение на търговското споразумение, което бе постигнато между САЩ, Мексико и Канада (новата НАФТА). Заплахата от Белия дом бе предизвикана не от икономически, а от политически различия с мексиканското правителство относно мигрантите.

Резултатът е чувствително по-голяма непредсказуемост на американската търговска политика. САЩ използваха икономическо оръжие, което вероятно ще повдигне въпроси у техните партньори от Китай и Европа относно устойчивостта на търговските сделки, постигнати, или в процес на договаряне, със САЩ.

Ако това продължи, ще възникнат сериозни съмнения относно способността на глобалната икономика да преодолее сегашната фаза на търговски спорове без да пострада растежът, търговията или финансовата стабилност.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"ефективността на трансмисионния механизъм между паричната политика и реалната икономика е под съмнение, което повдига въпроси за способността на Фед да стимулира растежа"
Хубаво и точно казано. Затварянето на един пазар, дори и най-големия, води до нежелани ефекти, както за него така и за останалите партньори. Тръмп се опитва да изключи собствената си страна от глобалните саморегулации и това, ще доведе до собствен микроклимат, свързани с познатите ни изродени проявления в икономиките на света в миналото, но най-вашното е изпускането на технологичното водачество, а това, ще му коства главата.

Още от Анализи
Търговската война между САЩ и Китай всъщност е за Huawei и Тайван