Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

САЩ и Китай вече са във война, но от различен тип

В днешно време войните могат да се водят по различни начини, което намалява необходимостта от въоръжен конфликт, но не я изключва

САЩ и Китай вече са във война, но от различен тип

Снимка: Bloomberg

В началото на ноември уважаемият професор от Харвард Греъм Алисън отиде в Сената, за да изнесе урок по древногръцка история. Темата беше атинският историк Тукидид, който разказва за войната между Спарта и Атина през 5 век преди Христа, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Този вид конфликт преди вълнуваше само учениците от класическите училища. Но през 2017 г. Алисън написа книга, наречена „Обречени на война: Могат ли Америка и Китай да избягат от капана на Тукидид?”, която се превърна в изненадващ бестселър.

Алисън твърди - както самият Тукидид бе отбелязал - че всеки път, когато доминираща сила е предизвикана от бързо надигащ се съперник, те биват хващани в капан, който лесно може да предизвика война. Динамиката между Спарта и Атина е един пример за това.

Сега американските сенатори се чудят дали историята е напът да се повтори. Дали дрънкането на оръжие около Тайван или скорошните разкрития във FT относно тестовете на хиперзвукови китайски ракети ще създадат въпросния капан?

Посланието на Алисън е едновременно окуражаващо и депресиращо. Да започнем с второто: основното нещо, което трябва да се разбере от историята, обясни той на мен и сенаторите, е, че „смяната на властта” създава три проблема, свързани с възприятие, психология и вътрешна политика. Преди всичко, доминиращата сила, която започва да се чувства несигурна по отношение на претендента, има тенденция да свръхреагира и да греши. 

Още по темата

Същото става и когато надигащата се сила се чувства пренебрегната. Ако това се комбинира с трескава вътрешна политика, малките влошавания на ситуацията могат бързо да излязат извън контрол, както, да речем, когато австрийскияят престолонаследник Франц Фердинанд беше убит през 1914 г. в Сараево, което беше формалният повод за началото на Първата световна война.

Споменатите три проблема са в развитие в момента, а несигурността, войнствеността и неразбирането продължават да нарастват. „Когато бързо надигаща се сила сериозно заплашва да измести действащата, имате предвидима динамика“, казва Алисън. „Ако гледате на Китай и САЩ като на съответно изгряваща и властваща сила, те изглежда правят всичко възможно, за да запазаят този си статут.

За щастие досега откровените враждебни действия бяха избягвани, но това не означава, че войната не е реален риск. Напротив, както отбелязва светилото на хедж фондовете Рей Далио, поразителна характеристика на света от 21-ви век е, че конфликтите могат да избухнат на много фронтове, не само кинетични.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
dd22 до: deaf
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За жалост вече са такава след като безумните политици не спряха запада да изнесе 30% от икономиката си в тази диктатура. Никаква мисъл...
3
 
2
 
5
bgMan до: bgMan
преди 1 месец
...извинявам се... император Си Дзин Пин виросударителят. Режимите в Китай, Северна Корея и Русия могат да оцелеят само като отрежат доста от връзките с останалият свят и се опитат да бъдат самодостатъчни доколкото могат.
2
 
3
 
4
bgMan до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Те започнаха да показват, че ще се изолират с публичните изявления на император Ким, че преминават от експортно ориентирана икономика към такава базирана на вътрешно потребление.
3
 
7
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Животът е кръговрат. Винаги е имало и ще има подобни ситуации. В тях печели не най-силнията, а най-способният да привлече съюзници и приятели. А по този показател Китай губи катастрофално, ако продължат по тоя начин, скоро ще трябва да се самоизилират, мач с ясен край.
4
 
3
 
2
bgMan до: deaf
преди 1 месец
Така се подчертава спешната необходимост всичкото производство и чуждо ноу-хау да се изтегли от Китай колкото се може по-бързо. Процесите вече текат с огромна повече от 5-6 години скорост но пак трябват още поне 10-15 години.

Още от Анализи
Америка е по-протекционистка от Европа