Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

САЩ се нуждаят от чуждите работници за своето възстановяване

Ново ограничаване на законната имиграция от Тръмп би било подарък за Китай и Джо Байдън

САЩ се нуждаят от чуждите работници за своето възстановяване

Тръмп може да си вкара автогол с упорството си по отношение на имиграцията. Снимка: Bloomberg

Американската икономика бавно се събужда от карантината и рязкото възстановяване е най-добрият шанс на президента Доналд Тръмп за преизбиране. Така че защо му е сега да ограничава легалната имиграция, се пита Wall Street Journal в редакционен коментар? 

Още по темата
През април Тръмп блокира имиграцията за 60 дни, за да "защити вече ощетените и безработни американци от конкуренция за оскъдните работни места". Разпоредбата изтича този уикенд, но Тръмп може да я удължи с цел трайно ограничаване на работните визи за висококвалифицирани и сезонни работници.

Привържениците на ограниченията смятат, че това ще стимулира консервативната избирателна активност и ще вбие клин между Джо Байдън и избирателите с ниски доходи. Те казваха това и през 2018 г. Намаляването на чуждестранните работници ще навреди сериозно на сезонните работодатели и ще лиши САЩ от способността да създават нови бизнеси и да се конкурират с Китай.

Да започнем с визите за временни работници (H-2B), които са ограничени до 66 000 годишно. Миналата година 44% от работниците с такива визи са били заети в озеленяването, 10,2% в отдиха, хотелиерството и хранителните услуги, 6,6% в домакинската дейност, 5,6% в сектора месо и птици, а останалата част в различни други отрасли.

Преди пандемията сезонните бизнеси - от летни курорти до ловци на скариди по брега на Мексиканския залив (три компании за морска храна бяха сред водещите работодатели при H-2B визите) - се оплакаха от сериозен недостиг на работници. Макар че много нискоквалификация американци загубиха работата си по време на пандемията, доста предприятия все още имат затруднения в намирането на американски работници, които да вършат тежка работa като събиране и обработка на раци.

„Без работници, ние се насочваме към затваряне“, казва Джони Греъм, който е сред най-големите преработватели на раци по Източното крайбрежие. „Заводът е замразен, захранването и водоснабдяването са прекъснати“, казва той.

Някои курорти може да имат по-малко проблеми с намирането на работници тази година, въпреки че безработните и наличните работни места не са равномерно разпределени в цялата страна. Работодателите трябва също да се конкурират и с увеличеното седмично обезщетене за безработица от 600 долара, което ще е в сила до 31 юли.

Трябва да споменем и бизнесите, които се нуждаят от служители в областта на киберсигурността, изкуствения интелект и компютърното програмиране. Визите H-1B за висококвалифицирани работници са ограничени до 85 000 годишно, като търсенето от работодатели надхвърля предлагането от 2004 г. насам. През март компаниите кандидатстваха за 275 000 визи.

Пандемията не намали търсенето. Безработицата в компютърните професии през май беше 2,5% в сравнение с обща от 13,3%, показва анализ на Националната фондация за американска политика. Въпреки че рестрикционистите дадоха примери с компании, които заменят американските си служители с чуждестранни контрагенти, тези случаи са редки. Икономическите данни сочат, че ограничаването на визите H-1B намалява възможностите за заетост на американските работници.

Проучване от април на Пенсилванския университет установи, че намаляването на броя визи H-1B през 2004 г. е накарало мултинационалните фирми да наемат повече работници в съществуващите си филиали извън САЩ и да отворят повече клонове в нови страни, особено Канада, Китай и Индия. Компаниите, които разчитат на научноизследователска и развойна дейност, са били най-склонни да аутсорсват работни места.

Проучване, проведено през май от Националната фондация за американска политика, откри, че увеличение с един процентен пункт в дела на работниците с виза H-1B в дадена професия повишава ръста на възнаграждението за всички служители в нея с 0,1 до 0,26 процента. „Наличието на повече одобрени общи или първоначални молби за H-1B намалява безработицата за наскоро завършилите в рамките на основна професия“, заключава изследването.

Повечето служители работят в екипи на едно място. Ако американските компании не успеят да запълнят позициите с работници в САЩ, те ще създадат екипи извън страната с чуждестранни работници. Студентите от Станфорд и MIT няма да бъдат засегнати, но завършилите програми за чиракуване и местни колежи може да загубят работа. Някои стартиращи компании съкратиха работници в пандемията, но загубените работни места бяха концентрирани в области като маркетинг, които не изискват технически умения. Болниците все още се нуждаят от висококвалифицирани работници за поддържане на електронните здравни досиета, комунални услуги за защита на техните мрежи и малки предприятия, които да управляват фронтофисите им.

Докато администрацията на Тръмп иска да препятства чужденците, завършили американски университети, да останат и работят в САЩ, Канада ги приветства. „Международното образование представлява значителна икономическа полза за страната, като чуждите студенти са допринесли с 21,6 милиарда долара за БВП на Канада и са осигурили близо 170 000 работни места през 2018 г.“, съобщиха от канадската имиграционна служба през май.

Ако Тръмп иска високотехнологичните работни места да останат в Америка, той не може да отхвърля висококвалифицираните работници. Ново ограничаване на законната имиграция би било подарък за Китай и Джо Байдън.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
1
 
6
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
без безимотни и наивни чужденци работата не става... остават излъганите дето са осъзнали измамата, но могат да гласуват... :))
1
 
3
 
5
zelka007 до: dikens15
преди 10 месеца
така е ... ама едните са с американски паспорти и имат права , пък "внасяните" са с визи и имат задължения ... :)))
0
 
3
 
4
преди 10 месеца
Реално Обама искаше да въведе масова екстрадиция на нелегалните, ма напарви едно study за икономиеческия ефект от това и бързо, бързо се отказа ;-)
2
 
4
 
3
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Като гледам имат си достатъчно безделници по улиците, за какво им е да внасят повече?!!
4
 
5
 
2
преди 10 месеца
ми ааайде, да събират вaтницитe с тролския колектив от тука дет Путин им трови живота и черта да не се разпрааме повече .... тъкмо ше отидат в рая диреткно .... :))

Още от Анализи
Данъкът върху нетното богатство е най-благоприятният за капитализма