Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Спорът между САЩ и Китай блокира СЗО

Дейността на организацията за справяне с коронавируса и произходът и разпространението на вируса ще бъде разгледана от 194 държави

Спорът между САЩ и Китай блокира СЗО

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Китайският държавен глава даде сериозно обещание. На годишната среща на Световната здравна организация (СЗО) Си Дзинпин беше един от първите оратори, които се изказаха, и обяви, че Китай ще предостави 2 млрд. долара за подкрепа на по-бедните страни в рамките на пандемията.

„Солидарността и сътрудничеството са най-силните оръжия за победа срещу вируса", каза Си във видео съобщение. Световната здравна асамблея е най-висшият орган на СЗО, а поради пандемията срещата ще се проведе в понеделник и вторник като онлайн конференция.

Организацията на обединените нации може да играе централна роля в борбата срещу коронавируса и в съвместната разработка на ваксини и лекарства. Вместо това спорът между САЩ и Китай по въпроса за вината за пандемията измества обсъжданията от тази насока.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвинява правителството в Пекин, че първоначално е прикрило огнището в китайския град Ухан и по този начин е позволило бързото разпространение на патогена в целия свят. Китай използва СЗО като "PR агенция", твърди Тръмп.

Самият Тръмп изгради своята предприемаческа и политическа кариера върху бомбастичен самостоятелен маркетинг. Когато коронавирусът се обвърже с PR на световната сцена, американският президент оставя полето на китайците. Си заяви във видео обръщението си, че страната му е реагирала на опасния вирус „с любов и състрадание“ и е информирал света с „откритост“ и „прозрачност“.

Още по темата

Докато китайският държавен глава успя да представи своята гледна точка като щедър донор , речта от Вашингтон се появи чак по-късно следобед. Тъй като не трябваше да говори никой от по-висшите политически представители, САЩ се озоваха в дъното на списъка с оратори. Това предвижда дипломатическата практика.

Съединените щати не бяха особено добре приветствани, откакто през април Тръмп спря плащанията към СЗО. Американският министър на здравеопазването Алекс Азар използва изявлението си, за да потвърди отново критиките към СЗО и Китай. Според САЩ СЗО е позволила на коронавируса да се развие извън контрол, което е струвало живота на много хора. Според Азар организацията не е успяла да осигури нужната информация за заболяването.

От своя страна, в своето видео обръщение канцлерът на Германия Ангела Меркел се опита да насърчи сътрудничеството въпреки напрегнатата геополитическа ситуация. „Никоя държава не може сама да реши тази криза. Трябва да действаме заедно", каза тя. СЗО е „легитимната глобална институция, където нишките се събират“.

Става въпрос за „глобалното общо благо“, за разработването на достъпни терапии и ваксини. „Убедена съм, че ще преодолеем пандемията на коронавируса", заяви канцлерът. „Колкото повече работим заедно върху това в световен мащаб, толкова по-бързо и по-добре ще се справим“, посочи Меркел.

Германия, заедно с други европейски държави, се опитва да разработи инициатива за ваксина. ЕС обединява сили в изследванията, одобряването и производството на подходящи агенти срещу коронавируса. В понеделник федералният министър на здравеопазването на Германия Йенс Шпан е обсъдил плановете в телефонна конферентна връзка с колегите си от Франция, Великобритания, Италия и Холандия, става ясно от информация на Handelsblatt.

Германия и Франция също се стремят да реформират СЗО. Шпан обясни, че организацията трябва „да стане по-независима от влиянието на отделните държави". Той не поясни кои страни оказват прекомерно влияние. Меркел също избегна да се намесва в конфликта между Пекин и Вашингтон във видео обръщението си в понеделник.

Призивите извън САЩ обаче за преценка на ролята на СЗО и Китай в рамките на пандемията нарастват. Страните на ЕС изготвиха проект на резолюция за Световната здравна асамблея, призоваваща за „безпристрастен, независим и всеобхватен преглед“ на отговора на СЗО на вируса. Така във вторник стана ясно, че дейността на Световната здравна организация за справяне с коронавируса, както и произходът и разпространението му, ще бъдат разгледани днес от 194 държави. В текста, подкрепен от Австралия и Европейския съюз, който според Ройтерс е събрал подкрепа от над две трети от членуващите в СЗО страни, се призовава за „независима оценка" на подхода на СЗО. Очаква се той да бъде обсъждан днес.

Организацията приема дейността ѝ във времето около разразяването на пандемията да бъде разгледана внимателно, обяви генералният ѝ директор Тедрос Аданом Гебрейесус. По думите му такъв преглед ще се случи „възможно най-рано“ и ще направи препоръки за бъдещето.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Началото на края за големите петролни компании започва