IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО занижи очакванията си за глобалната търговия през годината

Според актуализираната прогноза световната търговия ще нарасне с 3,3% през тази година, докато предишната прогноза беше за растеж от 4,5 на сто

17:32 | 10.04.13 г.
СТО занижи очакванията си за глобалната търговия през годината

Световната търговска организация (СТО) понижи прогнозата си за глобалната търговия през тази година, като предупреди, че се опасява от засилване на протекционизма, предаде Ройтерс.

Според актуализираната прогноза световната търговия ще нарасне с 3,3% през тази година, докато предишната прогноза беше за растеж от 4,5 на сто.

Организацията отчете също така, че през 2012 г. световната търговия е отчела ръст от 2%. Това е най-слабото годишно увеличение откакто организацията води статистика (от 1981 г.) и най-лошият резултат от 2009 г., когато обаче беше отчетено свиване на търговията в глобален мащаб.

Генералният директор на СТО Паскал Лами предупреди, че ситуацията през тази година може да се влоши дори повече заради рисковете, свързани с кризата в еврозоната. От друга страна някои държави може да се опитат да наложат допълнителни ограничения пред международната търговия в опит да насърчат вътрешния растеж.

„Опасността от протекционизъм може би е най-голяма сега, отколкото когато и да било по време на кризата, след като се направи опит да бъдат въведени всякакви политики за възстановяване на растежа“, коментира Лами.

Очакванията са годишните ръстове на световната търговия да останат под средните стойности в дългосрочен план, прогнозират още от СТО. Очакванията на организацията се базират на прогноза за 2,1% ръст на глобалния брутен вътрешен продукт през 2013 г. - консенсусна оценка, която според организацията е останала непроменена от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още