Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Студът замрази желанието за енергийна солидарност в ЕС

В условия на криза се действа на национално ниво, а не на ниво Европейски съюз, притесняват се в Брюксел

Студът замрази желанието за енергийна солидарност в ЕС

Снимка: Архив, Ройтерс

Необичайно студената вълна, обхванала Европа в първите дни на годината, показа, че страните от ЕС забравиха за солидарността, прокламирана от години, пише в свой анализ европейското издание Politico.

В статията за пример се посочва отказа на Румъния на искането за "аварийна помощ" от България. Тогава страната ни активира студения резерв и не се стигна до криза със захранването. За да осигури потреблението обаче за близо месец беше спрян износът на електроенергия.

От години Брюксел натиска своите членове за солидарност, особено при криза в енергийния сектор, макар че е очевидно, че страните ще гледат да защитят първо собственото си население. Това "националистично" виждане със сигурност ще постави на изпитание плановете на ЕК и Жан-Клод Юнкер за Енергиен съюз.

Забраната за износ, наложена в много страни от ЕС в най-студените моменти през тази зима, има и политически мотив, пише още Politico. На следващите избори хората ще накажат тези, които в краткосрочен план пренебрегнат собствения си народ за сметка на чужденците.

Причината е, че много страни мислят и действат на национално ниво, а не в интерес на ЕС, смята комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.

"Това е историческо разделение, което трябва да преодолеем", каза той, цитиран от изданието.

Още по темата

"Всяка страна, която уважава своите граждани, поставя сигурността им пред всичко останало", коментира румънският енергиен министър Тома Петцу по повод отказа за предоставяне на "аварийна помощ" за България.

Именно такива настроения поставят под въпрос плановете за Енергиен съюз, която да позволи на свободното движение на електроенергия и природен газ от България до Ирландия и обратно, а членовете на общността да могат да разчитат един на друг при криза.

Припомняме, че председателят на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов призна пред журналисти, че от Европейската комисия неофициално са разпитвали българските власти във връзка с ограниченията на износа на електроенергия. Официално писмо няма, а в БЕХ смятат, че не са нарушили европейските правила.

Според плановете на Енергийния съюз трябва да се гарантира, че електроенергията, дори и в случай на криза, ще бъде доставена там, където тя е най-необходима, посочва още Politico в своя анализ. На този етап обаче кризисните планове си остават с национален фокус, липсва и обмен на информация и прозрачност при разработването им.

Липсата на солидарност може да доведе и до още по-сериозен проблем - нестабилността в една държава да доведе до криза в цялата система, при положение, че тя е напълно свързана. "Дори и инциденти, които започват локално, могат бързо да прекосят границите", предупреждават в Брюксел.

Трудности в ЕК срещат не е само по отношение на доставките на електроенергия, а и на природен газ. Брюксел не може да убеди членовете, че е важно да се помогне на съседна държава, вместо да се гарантират доставките на индустриалните потребители. (Повечето планове при кризисна ситуация предвиждат запазване на доставките за защитени потребители, каквито са например домакинствата, за сметка на индустриалните потребители - бел. ред).

Ако в условие на криза страните усещат, че могат да разчитат само на себе си, те и ще действат в посока да защитят единствено себе си, признава Марош Шефчович. "Трябва да убедим страните членки, че когато изпаднеш в кризисна ситуация, твоите съседи от ЕС трябва да ти помогнат", коментира още комисарят.

Но липсата на солидарност е видима не само по отношение на енергетиката, а и в много други области - бежанската криза, финансовите регулации и дори тероризма, посочва още Politico.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
2
 
11
преди 1 година
РУСКИ ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ВЪВ БЪЛГАРИЯ, НИТО НИКЪДЕ, ДА СИ ГИ ПРАВЯТ В ТЕХНИТЕ СИ СТРАНИ!???

ИМА КИТАЙСКИ ТЕРМОЯДРЕНИ ОТ С НОВО ПОКОЛЕНИЕ ТЕХНОЛОГИИ И МАТЕРИАЛИ, ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ПОСТОЯННО РУСКИ ПРОЕКТИ!???

ИМА ГРАВИТАЦИОННИ ДВИГАТЕЛИ, НЕВРОННИ МРЕЖИ, ИНТЕЛИГЕНТНИ МАШИНИ, ВЪОБЩЕ КАКВИ СА ТИЯ РУСКИ ТЕХНОЛОГИИ ОТ МИНАЛИЯ ВЕК???

КАТО С ДВИГАТЕЛИТЕ НА САМОЛЕТИТЕ, ПРОКУРАТУРАТА ЗАЩО НЕ ПОВДИГНА ОБВИНЕНИЕ НА БОЙКО, ЧЕ НЕ ЗАЩИТИЛ РУСКИЯ ИНТЕРЕС!! ?? СМЯХ !!
0
 
2
 
10
StraightForward до: Императорът
преди 1 година
ПРЕСТЪПНИК СИ ТИ, ЩОТО АКО БОЙКО БЕШЕ КЛЕКНАЛ И ТОГАВА НА ШУТИН, СЕГА ЩЕШЕ ДА СИ С 20 МЛДР. ЛВ НАЗАД, КОИТО ЩЕ ДЪЛЖИШ НА РУСИЯ, И ВСИЧКИТЕ ПОСЛУШНИ ФАМИЛИИ ЩЯХА ДА СТРОЯТ !!!??

ТОВА ЛИ ПАК ИСКАТЕ, ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ !???
НЕКА, ТЕ СЕГА КАТО ДОЙДАТ БСП, ЩЕ ВИ ПИТАМ, КЪДЕ Е КТБ, КЪДЕ Е КОСТИНБРОД!???? ЕТО СМЕНИХА ТИ 14 ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ, СМЕШНО Е КАК БСП ОРГАНИЗИРА, "ЧЕСТНИ ИЗБОРИ"

НАЛИ СОЦИАЛНИТЕ *** СА КЪМ НАД МИЛИОН ВСИЧКИТЕ СА НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ, ПЛАТЕНИ ОТ ДАНЪЦИТЕ НИ !!??? КАК СТАВАТ ТИЯ НЕЩА !!?? И ЗА КОГО СЕГА ЩЕ ГЛАСУВАТ ВСИЧКИТЕ ТИЯ !???
0
 
2
 
9
преди 1 година
*** ИЛИ РОМА, КОГА ЩЕ ПЛАЩА ТОК, ЧЕ НИ ТРЯБВА РЕЗЕРВИ И ТАМ ПОДОБНИ, ЩЕ ПЛАТЯТ НЯКОГА ТОК, НО НЯМА ДА ГЛАСУВАТ ЗА КОГОТО ТРЯБВА ЗА ЧЕРВЕНИТЕ ИИДИОТИ КАТО ВАС!!??
0
 
1
 
8
StraightForward до: majnata
преди 1 година
ма пълен ммалоумник, какво заплащане тока за износ по евтин от тоя дето ти ползваш !!! ???

ЯДРЕНАТА РУСКА ЕНЕРГИЯ Е ЯСНА, САМО УРАНА НЯМА КАК ДА СИ ПЛАТИТЕ,ДАЖЕ ДОБИТ И ОТ ТУКА РУСИЯ ПАК ЩЕ ИСКА ТЯ ДА ГО ОБОГАТЯВА !!! НО СТАНИШКО ДА КАЖЕ, ЧЕ НАЙ ЕВТИНИЯ АТОМ Е ДЪРЖАВНИЯ, НО РУСКИ АТОМ, ТОВА Е ОГРОМНА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ, САМО ЗАРАДИ КОРУПЦИЯТА ПО ПРОЕКТА !!! А ФАМЛИИИТЕ ВСИЧКИТЕ ИМ ФИРМИ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ !!

НО УВИ ВИЕ СИ РЕВЕТЕ И ИСКАТЕ КОРУПЦИЯ И НЕКАДЪРНОСТ ... ВСЕ ЕДНО ИМАТЕ ФИРМА ДА СТРОЙ ТАКИВА ПРОЕКТИ!??? И да имате няма нужда от тази опасна и замърсяваща технология, ЗА КОМУНИСТА И ГЛАСОПОДАВАТЕЛЯ МУ ТО Е БЕЗПЛАТНО, НО ЗА ТОВА НЕ Е ВЯРНО, ТОЕСТ ПАК СЪЩИТЕ ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ В КОИТО ЖИВЕЕТЕ, СА ПРОДЪЛЖЕНИЕ И НА МИСЛЕНЕТО ВИ... НОРМАЛНО .. НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ ВСИЧКИ МИСЛИТЕ КОЛЕКТИВНО И ПО БОЛШЕВИШКИ !???
НЯМА СЛЪНЦЕ, ВЯТЪР И ВОДА, НО ИМА РУСКИ УРАН . .АХАХХАХ НЕКАДЪРНИ СТЕ И КРЪВТА СИ !??? И ИСКАТЕ ДА НИ ЗАРОБИТЕ ЗА ГОДИНИ НАПРЕД!??? НИЩО ЧЕ ИМА НОВИ ТЕХНОЛОГИИ, ЗА ВАС ЧЕРВЕНИ
4
 
3
 
7
Императорът до: salaga
преди 1 година
За злощастие вече не можем да подновим експлоатацията на 3 и 4 блок на Козлодуй - не само оборудването е демонтирано, но и реакторите са надълбани така, че да не могат да работят. А можеше да останат поне като студен резерв !!!

да не говорим, че ако не бе второто енергийно национално предателство - на престъпникът бойкоборисов, АЕЦ Белене щеше да е тоже в строя вече !!!

Още от Анализи
Каква ще бъде 2019 г.? Прогнозите на Financial Times