Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Време ли е за по-широк дебат за ядрената енергетика?

Може би трябва да възприемем идеята за компромиси и да преразгледаме предразсъдъците си

Време ли е за по-широк дебат за ядрената енергетика?

Фукушима днес. Снимка: Bloomberg

През последната година открих, че всеки път, когато думата „биткойн“ присъства в статия, която пиша, това предизвиква атаки в социалните медии. Криптовалутата е дълбоко разделяща, така че не е голяма изненада, че толкова много - и от двете страни на спора - се чувстват принудени да се включат, пише Джилиън Тет за Financial Times.   

Още по темата
Миналата седмица открих друга тема, която предизвиква почти толкова ярост: ядрената енергия. По време на климатичната среща на ООН в Глазгоу (COP26) проведох интервю пред публика с Рафаел Гроси, ръководителят на ядрената организация на ООН, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Интервюто беше широкообхватно. Гроси твърди, че ако искаме да намалим въглеродните емисии, трябва (отново) да прегърнем ядрената енергия - и посочи, че Глазгоу получава три четвърти от електроенергията си от ядрени мощности.

Подобни аргументи често се изтъкват от ядреното лоби. Но полемиката бе предизвикана от въпроса ми към Гроси дали обществеността може някога да разглежда ядрената енергия като „безопасна“ след инциденти като аварията във Фукушима през 2011 г. в Япония, когато цунами заля ядрената централа, причинявайки срив и изтичане на радиация.

„Никой не почина от радиация [във Фукушима]“, заяви Гроси пред аудиторията, като каза, че събитията са показали колко сигурна може да бъде ядрената енергия, а не колко опасна. В този момент част от публиката се изсмя, за да покаже неверието си.

На сцената умът ми се изпълни със спомени за тревожните истории, които бях чела по време на бедствието. „Фактите са си факти“, настоя Гроси. Той каза, че хилядите смъртни случаи са се дължали на цунамито и стреса от евакуацията.

Това предизвика още скептицизъм от страна на публиката, но, докато разговорът продължаваше, си помислих, че това ще бъде. Не познах. След събитието видях, че проядрените фракции в социалните медии бързо са осъдили моето „срамно“ и „невежо“ поведение.

След това се запознах с проучване на ООН, публикувано тази година по повод десетата годишнина от аварията във Фукушима, което, в съответствие с аргументите на Гроси, съобщава, че не е имало „неблагоприятни последици за здравето“ върху местното население от лъчева болест и не се очакват такива и в бъдеще. Това не означава, че дебатът е напълно решен. През 2018 г. японското правителство обяви, че един работник е починал от радиация, и плати обезщетение за това.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
2
 
0
 
18
zelka007 до: evlogi
преди 2 месеца
не знам какво сравняваш и защо така го сравняваш ... :))) ... какво се опитваш да покажеш ... ?! ... кат ще пишем на кило , в УК има инсталирани около 11х турбини с капацитет 24ГВт които са генерирали 67ТВтч за миналата година . в УК има инсталирани около 10ГВт ядрени реактори , които които генерират 45ТВтч за миналата година . на година харчат около 260ТВтч . ток от вятърна централа струва около 8,5 пенса за киловат , ток от ядрена централа около 9,5 пенса за киловат ... ще заменят излизащите реактори с нови , но няма да увеличават капацитета , щото цената нещо надскочи дори завишената цена от 20 пенса за киловат ... :))) ... докато вятърните централи ще ги удвоят до 2030г ... и цената от вятър лекинко пълзи надолу ...
2
 
0
 
17
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Е, МНОГО СТЕ ЯКИ! ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ПУБЛИКУВАТЕ СТАТИЕС, ОТ КОИТО СЕ ТЪРКАЛЯМ ОТ СМЕХ! Ало,балонът, "ядрената енергия" е измислена като военна инсталация за обогатяване на уран. Слочаеност, че при обогатеването се оттделя светлина и топлине. та, вързали светлината към лампите у Лондоня града!ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА Е БЕЗАЛТЕРНАТИВНА, ЩОТО ЯДРЕНИ БОЙНИ ГЛАВИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ! Ше има 150 /май толкова беше, мож да бъркам цифрата/ нови ядрени централи в Китай. за да си увеличът ЯДРЕНИЯ АРСЕНАЛ!Та, зеленопаветниците, когато ВОЕННИТЕ го изискват - подвивате опашка и почвате да пишете компромисно-хвалебствени статиес!УРА ДРУГАРИ!
1
 
1
 
16
преди 2 месеца
Кат чета текста по-долу, дето съм го постнал,днес цените в УК са стигнали и надхвърлили 1500 паунда за мегаватчас, и ако не са били централите на газ и ядрените мощности,УК щеше да потъне в дълбок мрак...И това в държава, която е известна с ветровитото си време, и която има колосален инсталиран вятърен капацитет....И тук отново ще припомня-1 гвт мощност от слънце или вятър изобщо не е съпоставима с 1 гвт ядрена мощност или каквато и да е друга...
1
 
2
 
15
evlogi до: zelka007
преди 2 месеца
Това е официалната статистика , но тази на зеленото лоби...Изкривена до нямай къде от това, което тези симпатяги броят за държавни субсидии...Например те броят за субсидия амортизации и обезценк,които намаляват данъците и които са стандартно счетоводно перо във всеки бизнес.На практика твоите любимци смятат почти всеки разход от отчетите на традиционните енергийни проекти като данъчно облекчение, демек субсидия.Майстори на манипулациите са.А винаги много ме е кефело, като пишат например как еди къде си инсталираните да рече соларни мощности били примерно 16 гвт и това било колкото 8 ядрени централи, като удобно изтърват да кажат,че производството им ще е колкото на една и то на прекъсвания и препълзявания...
2
 
0
 
14
преди 2 месеца
Дори ветровитият Албион бере ядове с прекаленото залитане към вятърната енергия...

Още от Анализи
Загубата на кафяво финансиране при банките може да бъде компенсирана от зеленo