Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Всички срещу Швеция?

В северната част на Европа страхът от втората вълна е и страх от шведите, които мнозина смятат за потенциални масови разпространители

Всички срещу Швеция?

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Трудно може да се сравняват резултатите от курса, който следват Дания, Норвегия, Швеция и Финландия по отношение на коронавируса. Не на последно място - защото отделните страни имат съвсем различна стратегия на тестване за зараза с новия коронавирус. И въпреки това главният епидемиолог на Норвегия Фроде Форланд е убеден, че в Швеция положението е по-лошо от това в Норвегия. Затова, според него, е разумно границите да останат затворени.

Така Форланд засяга една особено гореща и неприятна тема в момента: тъй желаното отваряне на границите. Навсякъде в Европа се засилва натискът да бъде спасен летният сезон. В същото време обаче страхът от втора вълна на епидемията си остава. И макар да не се изрича на глас, в северната част на Европа този страх е и страх от шведите, които мнозина смятат за потенциални преносители на заразата, пише в свой репортаж Карстен Шмистер от ARD.

Аргументирайки със значително по-високия брой на смъртните случаи в Швеция, финландската вътрешна министърка Мария Охисало обяви, че към момента е направо невъзможно да се договори обща политика на страните от Севера по въпроса за отварянето на границите. Докато Норвегия, Дания и Исландия успяха да удържат разпространението на епидемията, "ситуацията в Швеция си остава тревожна", твърдо Охисало.

Още по темата

Все още обаче съседните страни избягват да "отлъчат" напълно Швеция. В Норвегия, Финландия и Дания в момента важат общовалидни ограничения за влизане на тяхна територия. Което обаче не означава, че това ще продължи вечно, казва Кристиан Тулесен Дал от датската Народна партия. „Ако едно германско семейство е наело къща за почивка или ако един норвежец притежава имот в Дания, тези хора са добре дошли. Такъв поток от хора се контролира лесно. Но ако изведнъж отворим безусловно границите, цели тълпи младежи от Швеция ще се втурнат да празнуват в Копенхаген и тогава ние ще бъдем изправени пред сериозен проблем", добавя Дал.

Въпреки това на този проблем се гледа различно в Швеция, най-вече без разбиране към скептичните съседи. Мнозинството от хората все още застават зад „шведския път“, който здравният орган предприе и за който твърдо вярва, че позволява разпространението на коронавируса да се поддържа управляемо, без блокирания.

Малцина упражняват истинска критика, като всекидневникът Svenska Dagbladet. Неговият коментар: „В краткосрочен план правителството избягва сериозни ограничения на личната свобода. Но това не е печалба, ако се окаже, че репутацията ни пострада, а броят на жертвите ни е толкова висок, че ще бъдем заключени, когато останалата част от Европа се отвори отново“, заключава медията.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
1
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Г-н Бойчо Попов,
Швеция е модел за подражание в тази изкуствено създадена криза. При тях броят на починалите нарастна, тъй като не бяха взети достатъчно предпазни мерки в старчестките домове. Шведските власти веднага отреагираха и тази грешка беше поправена изключително бързо. Този същствен детайл не се споменава разбира се, защото не е изгодно за някои, нали?
Освен това, вместо да пишете политически поръчкови статии, по-добре се обърнете към науката и покажете на хората обективно мнение на световно известни учени цитиращи данни, такива има ужасно много, показващи реалноста. Жестоката реалност е, че това е една изкуствено създадена извънредна ситуация.
1
 
2
 
1
преди 6 месеца
А Батька Лукашенко и Белорусь?..

Още от Анализи
Европейските банки имат нужда от орязване на разходите, а не от сливания