Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо Америка и Китай трябва да се разбират добре

Двете най-мощни световни икономики трябва да станат катализатори на глобални действия, твърди Робърт Рубин

Защо Америка и Китай трябва да се разбират добре

Американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

В САЩ подкрепата за отношения на сътрудничество с Китай бързо се изпарява. Все повече чувам оплаквания от бизнес лидери за структурни търговски проблеми. Военните са обезпокоени от агресивните геополитически ходове на Пекин. Влиятелни гласове и в двете политически партии използват все по-конфронтационен език. Тези основателни опасения водят към омагьосан кръг, в който всяко следващо негативно развитие още повече отравя и без това плиткия резервоар от добронамереност, пише в свой анализ за NYT Робърт Рубин,  бивш министър на финансите на САЩ в периода 1995-1999 г., а сега почетен съпредседател на Съвета за външни отношения.

Тази порочна цикличност трябва да бъде преодоляна. Деловите кръгове, политическите анализатори и медиите в САЩ трябва да създават климат, който да насърчава овластените чрез избори официални лица да се стремят към конструктивни отношения. Същото важи и за Китай, макар че там политическата система е различна. Лидерите и в двете страни трябва да признаят нашия императивен собствен интерес да работим заедно по изключително важните транснационални проблеми, и особено по двете смъртоносни заплахи, надвиснали над живота на планетата - ядрените оръжия и климатичните промени.

Нито една страна не може сама да се справя с тези заплахи, а съществуващите международни институции се оказват неадекватни. Най-добрият шанс за успешно справяне с тези належащи въпроси, както и с други транснационални проблеми като пандемиите, тероризма и киберсигурността, е двете най-мощни световни икономики да станат катализатори на глобални действия.

В разговор, на който неотдавна бях медиатор в Съвета за външни отношения, китайският външен министър Ван И засегна тази тема и отбеляза, че "историята ще запомни онези, които поемат водачеството в мъглата".

Най-сигурният начин това да се случи това е да изградим конструктивни отношения между нашите две страни. В противен случай е наложително да оставим настрана нашите различия, за да се справим с тези две екзистенциални предизвикателства.

Двете най-големи икономики - Съединените щати и Китай, могат да зададат тон за глобални усилия срещу изменението на климата, като инвестират в технологии за чиста енергия, приемат строги правила за опазване на околната среда и насърчават своите търговски партньори да направят същото. (Разбира се, сегашното правителство не приема реалността на изменението на климата, но се надяваме, че бъдещите правителства ще признаят необходимостта от неотложни действия).


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

3
 
3
 
8
khao до: Валидатор
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
дааа, доста безсмислена статия ... аз даже и до там не стигнах
4
 
7
 
7
ABBA до: michaelis12
преди 2 месеца
То не мое само експлоатация и после аре чао .....

Мое, у Булгарристан!

Финландия ка купи реални изтребители от янките им построиха завод (за Нокия).

Ние купихме фърчила, де още ги няма на въоръжение и даже и завода за самолетите не е построен. Цена - безценна !!!
3
 
11
 
6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Китай излезе от сянаката на САЩ някъде след 2015. Новите цели и полтика бяха обявени тогава. Какво се беше случило за да направят този ход? Само едно съществено нещо. Елитът на САЩ има глупостта да влезе в открит конфликт с руският елит, воден от някакви свои цели. Това Китай се обяви за трети голям играч, на фона на пълната неспособност на Европа да игре тази роля. От тук нататък духът е пуснат от бутилката. Просто Китай използва това, че двете големи сили, които му биха могли заедно да му попречат, са се вкопчили една в друга и излезе на сцената като самостоятелен играч. Толкова. Реалностите трябва да се приемат.
4
 
9
 
5
преди 2 месеца
чайниците не са тъппаци, мнооо ясно че ше изискват споделяне на технологии щом Западните компании изискват пазар. На капитализма му треа експанзия за да живее шом иска тва ше дава и другото инак довиждане. То не мое само експлоатация и после аре чао ..... Ии я как омекнаха тия Сашеви щот иначе нема къде и на кой да продават бокклуците си ....:))
8
 
17
 
4
преди 2 месеца
Америка и Китай не трябва да се разбират, за да не може безумията на глобалистката пасмина да продължават да си веят байряка без никаква съпротива. Ние не виждаме просто една обикновена търговска война, а крах на самата идея за глобализация и край на световния ред създаден преди 70 години.

Още от Анализи
Оттегляне, ама не съвсем - може ли Путин да копира модела на Казахстан?