Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Ауто

Дори и с ръст на печалбата Volkswagen разочарова пазарите

Акциите на компанията потънаха с 4,5% след отчета за второто тримесечие

Пазарите наказаха германския автомобилен концерн Volkswagen въпреки ръста на печалбата, който компанията отчита за второто тримесечие на годината и потвърждението на прогнозата за годишните резултати, съобщава WSJ.

След публикуването на отчета акциите на дружеството изгубиха 4,5 на сто до 123,10 евро за акция на фона на иначе доста позитивни настроения на борсата във Франкфурт.

През второто тримесечие на годината печалбата на Volkswagen е нараснала с 20% на годишна база до 5,61 млрд. евро. За полугодието пък ръстът е 40% до 8,77 млрд. евро.

Оперативната печалба на компанията се е увеличила с 3,4 на сто на годишна база през второто тримесечие до 3,28 млрд. евро, докато приходите са се вдигнали с 19 на сто до 48,05 млрд. евро. Като обем продажбите са нараснали с 13,4 на сто до 2,39 млн. единици.

„Силната ни позиция на международните пазари ще ни помогне да се представим по-добре от пазара като цяло въпреки сложната среда“, коментира Мартин Винтеркорн, изпълнителен директор на компанията.

В допълнение към собствената си оперативна печалба, Volkswagen добавя още 1,8 млрд. евро чрез два от джойнт-венчърите си в Китай. Преди година те донесоха на немската компания 1,2 млрд. евро.

По-рано този месец Volkswagen финализира сделката за придобиване на останалите 50,1% от капитала на Porsche, които не притежаваше. Очаква се придобивката да помогне за резултатите на компанията през следващите тримесечия.

Премийната марка Audi е запазила позицията си на най-голям източник на печалба на Volkswagen. През първите шест месеца тя отчита 13,2% ръст на оперативната печалба до 2,88 млрд. евро. Пътническите автомобили на самата Volkswagen имат ръст на показателя от 3,8 на сто до 2,21 млрд. евро.

Чешкото поделение Skoda е допринесло с 449 млн. евро оперативна печалба, отчитайки 9% ръст, докато при испанския Seat оперативната загуба е 42 млн. евро.

За цялата 2012 година вторият по големина производител на автомобили в Европа очаква оперативна печалба от 11,3 млрд. долара.

По статията работиха: Андрей Любенов, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от