IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota отново се устреми към върха на автомобилния пазар

След отстъплението си заради катастрофата в Япония, компанията отново бие конкурентите си по продажби за полугодието

11:04 | 27.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската компания Toyota отново се е насочила към короната на най-голям производител на автомобили в света. След като слезе от трона миналата година заради опустошителното земетресение и последвалото го цунами, сега японският гигант е на път да върне лидерската си позиция, пише Bloomberg.

Продадените от Toyota автомобили бележат ръст от 34% за първите шест месеца спрямо същия период на миналата година и възлизат на 4,97 млн. броя. Това е с 300 хил. повече от реализираните от General Motors продажби и с 520 хил. повече от тези на Volkswagen.

Американската компания е потигнала ръст на продажбите от 2,9% на годишна база до 4,67 млн. броя, а германската – 8,9% увеличение до 4,45 млн. броя.

Тези резултати постилат пътя на Toyota към завръщане на лидерската позиция, която през миналата година бе за General Motors.

За това допринася фактът, че японската компания успява да увеличи продажбите си в САЩ и Япония – нейните два най-големи пазара, докато GM и Volkswagen се борят с кризата в Европа.

Битката между Toyota, GM и Volkswagen за глобално превъзходство е жестока. Японската компания изпревари американската през 2008 година, когато GM обяви банкрут, но миналата година ситуацията се обърна в противоположната посока. В същото време Volkswagen води агресивна кампания за увеличаване на продажбите чрез придобивания на нови марки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още