IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп няма да прави повече отстъпки от китайските мита до изборите през ноември

Двете страни са се договорили, че не по-рано от 10 месеца след подписването на сделката в сряда САЩ ще направят нова оценка на напредъка

08:30 | 15.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Съществуващите мита върху китайски стоки за милиарди долари ще останат в сила поне до американските президентски избори през ноември тази година. Всеки опит за тяхното намаляване ще зависи от готовността на Пекин да спазва условията по търговското споразумение от първа фаза. Това съобщават източници, запознати с въпроса пред Bloomberg.

Двете страни са се договорили, че не по-рано от 10 месеца след подписването на сделката в сряда САЩ ще направят нова оценка на напредъка и ще обмислят възможността за смекчаване на митническия режим, който в момента засяга стоки за 360 млрд. долара, посочват още източниците, пожелали анонимност.

Периодът на оценката, който не се очаква да бъде включен в сделката, трябва да даде на администрацията на Тръмп време да потвърди готовността на Пекин да спазва условията на договора. Мярката обаче няма да засегне намаляването на 15-процентните мита върху стоки за около 120 млрд. долара, обявени през декември, което тепърва предстои да влезе в сила.

От китайското министерство на търговията все още не са отговорили на запитване за коментар.

Американският финансов министър Стивън Манучин заяви във вторник, че няма начин Китай да извоюва ново облекчение на митата, преди да бъде постигната втора фаза от договора. По думите му няма връзка между намаляването на налозите и президентските избори през ноември.

„Тези мита ще останат в сила, докато не бъде постигната втора фаза (на договора – бел. ред.). Ако президентът договори втора фаза бързо, той ще обмисли отмяна на мита“, каза Манучин. „Ако не, няма да има облекчаване на налозите. Така че това няма нищо общо с изборите или нещо друго. Няма тайно споразумение“, допълни той.

В понеделник администрацията на Тръмп обяви, че вади Китай от черния списък с държавите, които манипулират валутата си – ход, който до голяма степен се приема като отстъпка пред Пекин.

Новината, че бъдещо намаляване на митата е малко вероятно преди изборите през ноември успя да изтрие по-голяма част от ръстовете на американските пазари във вторник. Доходността по американските държавни ценни книжа също намаля, а доларът поевтиня спрямо йената. На азиатските пазари акциите се търгуват при смесени настроения.

След влизането в сила на първата фаза от договора САЩ ще запазят 25-процентните си мита върху китайски внос за 250 млрд. долара  и 7,5% върху други 120 млрд. долара. В рамките на споразумението властите в Китай не са се ангажирали публично с намаляване на мита, а вместо това са се съгласили да премахнат митата върху някои американски стоки, за да изпълнят целите за покупка, заложени в сделката.

Поднебесната империя също така обеща да увеличи покупките си на американска земеделска продукция като соя и свинско, като също така пое ангажимент за справяне с кражбата на интелектуална собственост, принудителен трансфер на технологии и манипулиране на валутата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още