IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ вече не смятат Китай за валутен манипулатор

Пекин е поел ангажимент да спре да използва местната юана за трупане на предимства пред международната конкуренция

08:43 | 14.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/HOW HWEE YOUNG</p>

Снимка: EPA/HOW HWEE YOUNG

Малко преди планираното подписване на първата фаза от търговското споразумение между САЩ и Китай правителството във Вашингтон оттегли обвиненията си за валутна манипулация срещу Пекин.

„Китай пое изпълними ангажименти да се въздържа от конкурентна девалвация, като същевременно насърчава прозрачността и отчетността“, заяви министърът на финансите Стивън Мaнучин в изявление, публикувано в понеделник във Вашингтон. Пекин обещава да спре да  използва местната валута – юана, за трупане на предимства пред  международната конкуренция, става ясно и от доклада на Министерството на финансите на САЩ, цитиран от Bloomberg. Материалът е бил подготвен още през октомври, но публикуването му е било забавено заради преговорите между Вашингтон и Пекин.

С новото търговско споразумение Пекин се ангажира и с по-голяма прозрачност по отношение на валутните курсове и данните за търговския баланс. Китай сега става една от 12-те държави, чиито финансови действия продължават да се наблюдават критично във Вашингтон - Германия също е в този списък, а сега към него се добавя и Швейцария. 

Американското правителство обвиняваше Китай в обезценяване на юана с цел укрепване на експортната икономика. Пекин винаги е отхвърлял това твърдение. Спорът ескалира през август миналата година заради търговския конфликт между двете най-големи икономики. След изненадваща девалвация на юана американският президент Доналд Тръмп обвини Китай в манипулация на валутата.

Според американското правителство с обезценяването Пекин е искал да компенсира негативните ефекти от американските наказателни мита и да помогне на износителите си. По-ниският курс спрямо долара намалява цената на китайските продукти в чужбина. Курсът на юана не се установява напълно свободно според пазарните сили, а се контролира в граници от китайската централна банка. При всяко движение на пазара това повдига въпроса дали промяната на курсовете се е случила само заради поведението на участниците на пазара, или чрез централната банка.

Официалното обвинение на САЩ в манипулиране на валутата е преди всичко символично. Отмяната му също няма почти никакви практически последици, но предполага размразяване на отношенията между Пекин и Вашингтон. В сряда, почти две години след началото на търговската война, двете страни възнамеряват да сключат първа фаза на търговско споразумение с ограничено съдържание.

В церемонията в Белия дом освен Тръмп участие ще вземат висши служители от Пекин. Съгласно споразумението двете страни също така се ангажират да се откажат от целеви обезценявания на валутите си, за да постигнат конкурентни предимства.

В доклада си пред Конгреса Министерството на финансите на САЩ отново разкритикува и Германия за нейния висок търговски излишък. Страната трябвало да намали високите си разходи за труд и ДДС, да засили покупателната способност на домакинствата и да проведе реформи за увеличаване на инвестициите и потреблението в страната, се посочва в материала. По-засиленият вътрешен растеж би довел до по-балансиран търговски баланс, се казва в документа. Министерството на финансите на САЩ определя бюджетната политика на федералното правителство като „прекомерно“ икономична. Германия трябвало да използва финансовата си свобода за стимулиране на вътрешното търсене, се казва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още