Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

200 млн. лева са задълженията на българските общини

Финансовата децентрализация не е приоритет на правителството, смятат в НСОРБ

200 млн. лева са задълженията на българските общини

Снимка: Архив Ройтерс

Задълженията на българските общини остават без съществена промяна - към 200 млн. лева, съобщи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Гинка Чавдарова пред БНР.

Тя посочи, че предизвикателствата към българската община остават - основно с разплащанията към доставчици на услуги, както и за предстоящия зимен сезон, макар че парите за зимно поддържане са увеличени.

Още по темата

От Сдружението настояват за по-ясна система за разпределение на допълнителните средства от държавния бюджет към местните власти. "Това е публичен ресурс", припомни Чавдарова и допълни, че от Сдружението водят преговори всяка година с Министерството на финансите и за увеличаване на допълнителните средства към общините.

Тя обясни още, че финансовата децентрализация не е приоритет на правителството и местните власти правят всичко възможно да увеличават своите приходи.

По данни на Сметната палата броят на общините с високи дългове се увеличава. Към януари 2017 година 56 от 265-те общини в България имат задължения, които надхвърлят 30% от приходите им през периода 2015 - 2017 година.

По повод излезлите факти за скандални назначения на общинско ниво, Чавдарова каза: "Ние не се интересуваме от това кой на кого е кум и кой - сват, а дали е компетентен и може да отговаря на нуждите на хората". За нея са необходими цялостни мерки за намаляване на корупцията навсякъде. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 месеца
-Не е кои знае какво в сравнение със задълженията на балниците -500 милиона лв Но като се има в предвид че голяма част от задлъжнялите болници са 50% общинска собственост положението на някои от общините е трагично Ще го отнесат основно гражданите живеещи там

Още от Бюджет и финанси
Вл. Горанов: Повишаването на държавния дълг не трябва да е самоцел