Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

28 февруари е крайният срок за справки от работодатели за доходите от 2019 г.

Близо 80 хиляди фирми вече получиха напомняне по имейл, съобщиха от НАП

28 февруари е крайният срок за справки от работодатели за доходите от 2019 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

До 28  февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2019 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят в Националната агенция за приходите справка за платените суми по електронен път, съобщиха от НАП.

Още по темата

В справката от ЗДДФЛ се обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данъци и задължителни осигурителни вноски на физически лица от друга стопанска дейност (извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, за авторски и лицензионни възнаграждения и др.).

В документа трябва да се включат получените пари от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, както и доходиде от други източници, включително облагаемите парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител.

В справката трябва да се включат доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък такива от дивиденти и ликвидационни дялове; доходи от прехвърляне на права и имущество и други доходи.

Според нова разпоредба от тази година по ЗДДФЛ, работодателите изготвят и справка по образец за изплатените през 2019 година облагаеми доходи по трудови правоотношения и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски.

Близо 80 хиляди работодатели и платци на доходи вече са получили в електроните си пощи напомняне от НАП за наближаващия краен срок и ангажимента да подадат до 28 февруари справки за изплатените през годината доходи, посочват от приходната агенция.

За да улесни подаването на справките, от 3 февруари Национална агенция за приходите предоставя две нови електронни услуги, достъпни с Персонален идентификационен код (ПИК) и Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Чрез новите услуги работодателите виждат на екран справките с подадените данни,  като могат да ги изтеглят под формата на таблица. Пред тях ще се визуализират както „Актуално състояние на данните, декларирани със Справката за изплатени през годината доходи по чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ и за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски“; така и „Актуално състояние на данните, декларирани със Справката по чл.73, ал.6 от ЗДДФЛ за изплатените през годината доходи по трудови правоотношения“.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации