IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3,123 млрд. лв. има в Сребърния фонд към края на април

Трансферираните средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 5,28 млн. лв., показват данни на МФ

15:24 | 24.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В края на април 2020 г. средствата, натрупани в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърен фонд, са в размер на 3,123 млрд. лв. Това е около млн. лв. повече спрямо март, когато те бяха в размер на 3,118 млрд. лв.

От събраната сума до края на април 3,104 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в БНБ с решения на Управителния съвет на фонда. Това става ясно от данни на Министерството на финансите (МФ), публикувани на сайта на ведомството.  Толкова бе сумата и за предишния месец.

Трансферираните през април 2020 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 5,28 млн. лв. Общо за 2019 г. трансферираните пари са 181,85 млн. лв. а за първото тримесечие на тази година сумата е 13,97 млн. лв.

сф сф

Според приетата дългосрочната инвестиционна политика и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на фонда за 2019-2021 г. натрупаните средства остават на депозит в БНБ поне до 2021 г., а най-вероятно и до 2040 г. Резервните пари за пенсии, които трябва да гарантират стабилност на пенсионната система, ще се управляват все така консервативно, както и към момента.

Както и предшествениците си, финансовият министър Владислав Горанов прецени в началото на октомври миналата година, когато документът бе приет, че това е най-безопасната стратегия. В края на октомври тази година министрите решиха да не правят промени във въпросната стратегия, въпреки че законът им дава възможност за корекции. Освен това настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск.

Бизнесът от години настоява постъпленията в Сребърния фонд да се подкрепят с допълнителни източници, но към момента не се очертава това да се случи. По закон той би следвало да се пълни от бюджетните излишъци, от пари от концесии и приватизация, но и отново по закон не може сумите в него да бъдат инвестирани.

Среръбният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като за 12 години в него са се натрупали едва 1,2 млрд. лв. допълнителни средства. Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него са толкова малко, че не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца. Дефицитът в системата възлиза на над 4 млрд. лв. за 2019 г. Според прогноза на Националния осигурителен институт (НОИ) през 2060 г. недостигът на средства в държавната пенсионна система ще надхвърли 9% от БВП на страната. В бюджетапарите за пенсии са вече над 20% от всички разходи и са повече от 10 млрд. лв., като тук се включват както трансфери от данъци, така и сумите от осигурителните вноски.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Отделно разходите на пенсионната система са такива, че тия 3 МБ нищо не представляват - ако се стигне до тях, ще бъдат опухани за броени месеци. И заради това пък съвсем няма смисъл да лежат някъде, вместо да се направи поне опит - с инвестиции, те да бъдат увеличени. Но - както казах - почти сигурен съм, че тия пари отдавна ги няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Тия 3.1 МБ изобщо някой виждал ли ги е ??? Аз нещо не мога да си представя някъде да си лежат на сенчица и на скрито 3 МБ и картофоглавият крадец и кликата му да не ги свият !!! Пияницата министър разправя, че най-сигурно било да лежат на нулева лихва в БНБ - ако може завинаги - до 40-а година... само дето реалната инфлация ще ги стопи най-малко наполовина през това време. Имало е през тия години и още има възможност поне част да се инвестират и в България и по света - дори и в ДЦК - съвсем напълно сигурно - така че да носят най-малко по около например да кажем 4% годишна доходност... защо това не е направено?НАЙ-ВЕРОЯТНО ЗАЩОТО ПРОСТО НЯМА КАКВО ДА СЕ ИНВЕСТИРА !!! Движението на ценните книжа може да се проследи и да бъдат изловени управляващите, ако лъжат, че са инвестирали... а така да бъдат скрити в БНБ - те са невидими - и те - управляващите - могат колкото си щат да ни лъжат, че имало някакъв Сребърен фонд с някакви 3 МБ !!! Говорим за ГРОБ които окрадоха дори резерва на здравната каса !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още