Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

57% от фирмите у нас не ползват банково кредитиране

Липсата на кредитна история и оборот затрудняват бизнеса да кандидатства за финансиране, показват данните от анкета сред предприемачи

57% от фирмите у нас не ползват банково кредитиране

Снимка: Pixabay

Достъпът до финансиране се нарежда на четвърто място сред основните проблеми пред бизнеса у нас. От 206 фирми, участвали в проучване, 57% не ползват банково финансиране, 31% вземат заеми за оборотни средства, 24% ползват фирмен овърдрафт за текущи нужди, а едва 18% теглят инвестиционен кредит, показват данните от анкета на финансовия портал MoitePari.

Още по темата

Това съобщи финансовият анализатор Иван Стойков на четвъртото издание на форум за финансиране на малки и средни предприятия (МСП), организиран от „Моите пари“. 

„Оказва се, че финансирането през банки затруднява фирмите заради изисквания за кредитна история и оборот, огромния брой документи при кандидатстване и тромави процедури", посочи данни от анкетата той.

Сред съображенията на бизнеса да заобикаля банковото кредитиране се нареждат несигурната бизнес среда, концентрацията на кредитни институции само в големите градове, отказът да се вземат като обезпечения имоти в провинцията, както и липсата на регулации при небанковите фонансови институции, които отпускат заеми при високи лихви.

Анкетираните не отричат, че не познават европрограмите, но отчитат, че изпълненията на европроекти се затрудняват от забавянето в сроковете, непризнаването на направените разходи, закъсненията на траншовете, високите комисиони за консултантите. Мнението на предприемачите е, че срещат проблеми и заради лобистко влияние на властта.

Източник: Моите пари

За 20% от бизнеса цената на банковото кредитиране е много висока, 54% я смятат за висока и само 26% за нормална.

23% признават, че не са кандидатствали през банка, 10% не са запознати с банковите програми и продукти, което ги затруднява да изберат най-подходящата банка и най-изгодния продукт.

За 9% от предприемачите, участвали в проучването, се оказва, че исканото обезпечение е препъникамък да вземат заем от кредитна институция.

6% от фирмите не са способни сами да подготвят документи за кандидатстване пред банки, както и да изготвят бизнес план, а 4% получават отказ да се финансират проектите им.

„Липсата на обезпечения  или кредитна история затрудняват малките и средните предприятия, затова направихме специални гаранционни схеми. От създаването на  Националния гаранционен фонд през 2008 година до края на март подкрепихме над 6 хиляди малки и средни предприятия с над 1,4 млрд. лева, като стартиращите компании са 730“, съобщи Самуил Шидеров, изпълнителен директор на фонда, който е част от групата на Българската банка за развитие.

Той напомни, че няма ограничение за кандидатстване на бизнеса по европейските програми чрез НГФ, като не се изключва и Програмата за развитие на селските райони.

„Фондът издава гаранции, които допълват обезпеченията, които изискват търговските банки–партньори при отпускането на кредити за българския бизнес. От своя страна фондът улеснява достъпа до финансиране за МСП и спомага за намаляване на лихвите по отпусканите заеми. С подкрепата на фонда се предоставя възможност за кредитиране на стартиращи предприятия и такива без кредитна история“, обясни Шидеров.

„Проектите трябва да се ефективни. При новите европрограми SME initiative, Innofin и COSME (по Плана за инвестиции в Европа - Плана „Юнкер“), не е необходимо да познавате детайлите, защото консултантите ни ще преценят как най-успешно да кандидатствате“, посъветва бизнеса Светослав Пиралков, ръководител на МСП в Райфайзенбанк България.

Той информира, че при тези програми обезпеченията са намалени до минимум, а цените в момента във всички банки са на най-ниското историческо ниво.

За пример Пиралков даде инвестиционен кредит, взет от Европейския инвестиционен фонд, при който при 100% обезпечение се получава 120% финансиране.

„В Българо-американската кредитна банка предлагаме за МСП пакети и кешбек, с които се оптимизират разходите и фирмите постигат икономия“, посочи като добър корпоративен пример в практиката на банката Росен Пиралков от БАКБ.

За иновативния продукт Cashback той пресметна, че при правилно управление  може да се печелят пари, като се начислява 0,5% върху оборота на фирмената кредитна карта, а бонусът за три месеца е върху цялата натрупана  сума.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Поредната рекламна статия за една банка.А иначе ширещата се безнаказана корупция сред държавните чиновници, малко или много се просмуква като дифузията и сред банковите чиновници.Крият информация или не предоставят такава на клиентите си ако не им я поискат специално,не съветват клиентите си, как да използват максимално услугите които предлагат.Лично на мен ми се случвало дълго време никой да не ми обяснява че е по евтино да правя плащането по разни фирми и контрагенти по един начин а ме оставиха да си плащам скъпите такси при 40-50 плащания и сигурно тоя банков касиер ли е какъв е,е много доволен че ме щави банката със 100-200лв повече на година.
1
 
6
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Много фирми не се нуждаят от банково кредитиране поради липса на инвестиционни намерения на стойност по висока от техните средства замръзени в банкови депозити и кешови наличности .Средата не предразполага към инвестиции . За това са ниски и лихвите . Среда на висока корупция много регулации и силно изразен сектор на държавните поръчки .
5
 
1
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
подзаглавието ви е безумно ...

Още от Бюджет и финанси
Индексът на тържищните цени се повиши с 0,5% тази седмица