IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70% oт банките смятат, че прегледът на активите ще подобри управлението на риска

Недостигът на човешки ресурси и наличност на релевантна информация са сред предизвикателствата в процеса, издава първият Барометър на банките в България на EY

13:31 | 30.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
70% oт банките смятат, че прегледът на активите ще подобри управлението на риска

70% от банките в България смятат, че прегледът на качеството на техните активи ще доведе до подобряване на управлението на риска в сектора. Това показват резултатите от първия Барометър на банките в България – годишното проучване на EY, което има за цел да проследи как висшият банков мениджмънт у нас вижда отражението на възстановяващата се икономика върху бизнес климата в страната и върху банките и банковата система.

Прегледът на активите ще повиши доверието в българската банкова система...

90% от банковите мениджъри са уверени, че предстоящият преглед ще бъде полезен за банките в България. Мнозинството от запитаните, или 80%, очакват, че прегледът на активите ще доведе до допълнителни загуби от обезценка, но при всички случаи ще донесе и позитиви. 70% от банките очакват прегледът на активите да доведе до по-добро управление на риска в банковия сектор, а 50% смятат, че това неминуемо ще доведе до повишаване на доверието в банковата система.

... но ще създаде и предизвикателства

Наред с позитивите, които анкетираните от EY виждат в прегледа на качеството на активите на банките, се идентифицират и предизвикателства. Те са основно в областта на възможностите на информационните системи да генерират детайлна информация, както и в човешкия ресурс, необходим за подготовката и подпомагането на прегледа на активите.

„Оценката на перспективите пред банките, както и умерените очаквания за резултатите от предстоящия преглед на активите ни дава увереност, че професионалистите от банковата система добре разбират предизвикателствата пред тях и индикират доверие в цялостната стабилност на банковата система“, коментира Милка Начева, съдружник одит услуги в EY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още