Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

80% от българите предпочитат безконтактни плащания

Потребителите в България все още по-малко се разплащат чрез дигитални портфейли, предплатени и виртуални карти

80% от българите предпочитат безконтактни плащания

Снимка: Айкарт

Близо 80% от българите са използвали безконтактни плащания през последните три месеца.

Това са резултатите от  проучване на тема "Потребителски опит и нагласи към различни финансови и платежни услуги", поръчано от Айкарт (още позната като iCard), компания, която е лицензиран издател на електронни пари, предлагащ на европейския пазар финансови услуги, базирани на високи технологии.

Изследването показва промяна в тенденциите на плащане, като дебитната карта вече е предпочитаният метод на разплащане пред плащанията в брой.

Още по темата

Според данните, сред методите за плащане, които потребителите в България използват по-малко от разплащателните средства, са дигиталните портфейли (12%), предплатените (14%) и виртуалните карти (11%).

„Възможността на потребителите да избират между различните методи на плащане води и до тяхната взискателност към условията, които предлагат тези услуги. Според резултатите от проучването липсата на месечни и годишни такси за поддръжка, проследяването на баланс и движение по сметки в реално време, сигурността, както и опцията средствата от сметката да бъдат изтеглени в брой, са водещи при избора на финансови и платежни услуги. Тези изисквания дигиталните портфейли и в частност iCard покриват изцяло“, посочва Явор Петров, изпълнителен директор на "Айкарт" АД.

Потребителите показват предпочитания и към плащанията с телефон, като сигурен, изключително удобен и бърз начин. От проучването се разбира, че те го правят средно по девет пъти на месец.

Безконтактните плащания с телефон започват бавно да набират популярност, въпреки че продължават да бъдат превъзхождани от безконтактните плащания с карта, констатират в Айкарт.

Според данните от проучването, потребителите оценяват плащанията с телефон като бързи, сигурни и удобни и това показва добър потенциал за навлизане на услугата при повишаване на информираността на потребителите за съществуването ѝ.

12% от изследваните потребители твърдят, че ползват дигитален портфейл, но също така посочват и друг продукт, който не спада в тази продуктова категория, което означава, че все още няма яснота при платежната услуга.

Над 60% от потребителите продължават да използват безкасови методи за плащане на комунално–битови сметки, като 11% заплащат сметките си през банкиране през мобилно приложение, а 4% през дигитален портфейл.

Демографски различия се наблюдават при избора на метод за плащане на този вид сметки.

Онлайн плащания правят основно мъже на възраст между 30 и 39 години, хора от столицата и лица с доход над 1000 лева.

Жените демонстрират склонността да „миксират“ методите на плащане, вероятно по удобство в конкретния момент, посочват от iCard.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 1453   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
5
 
7
преди 5 месеца
И 100% от крадците занимаващи се с източване на банкови карти също предпочитат безконтактните плащания и това всички да ги ползват постоянно.
4
 
2
 
6
khao до: ABBA
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
точно това имах в предвид под не е безопастно :):) един път да покажеш че си в час по нещо, БРАВО !
Щото аз съм ги питал в банката и ми мигаха на парцали, но отговор не ми дадоха
0
 
14
 
5
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Забравили са да споменат, че 2,5 млн. пенсионери плащат с телефони, които са само с червен и зелен бутон и ги натискат само на светофар, иначе забравят за какво са.
1
 
15
 
4
преди 5 месеца
Ала бала ... пропаганда ! Кешът е свобода !
2
 
20
 
3
преди 5 месеца
Да не говорим, че в рейса или на улицата някой със специална чанта може да си обере кинтите на цял бюлюк технологично отворени индивиди.
Факт.
Ако е регистрирал и апарата на някой социално слаб римлянин -
битият бит.... и т.н.
Въпрос на антени и усилватели :)

Още от Бюджет и финанси
Разпродадените имоти от частни съдебни изпълнители намаляват с 24%