IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80% от българите предпочитат безконтактни плащания

Потребителите в България все още по-малко се разплащат чрез дигитални портфейли, предплатени и виртуални карти

10:40 | 19.10.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Айкарт</em></p>

Снимка: Айкарт

Близо 80% от българите са използвали безконтактни плащания през последните три месеца.

Това са резултатите от  проучване на тема "Потребителски опит и нагласи към различни финансови и платежни услуги", поръчано от Айкарт (още позната като iCard), компания, която е лицензиран издател на електронни пари, предлагащ на европейския пазар финансови услуги, базирани на високи технологии.

Изследването показва промяна в тенденциите на плащане, като дебитната карта вече е предпочитаният метод на разплащане пред плащанията в брой.

Според данните, сред методите за плащане, които потребителите в България използват по-малко от разплащателните средства, са дигиталните портфейли (12%), предплатените (14%) и виртуалните карти (11%).

„Възможността на потребителите да избират между различните методи на плащане води и до тяхната взискателност към условията, които предлагат тези услуги. Според резултатите от проучването липсата на месечни и годишни такси за поддръжка, проследяването на баланс и движение по сметки в реално време, сигурността, както и опцията средствата от сметката да бъдат изтеглени в брой, са водещи при избора на финансови и платежни услуги. Тези изисквания дигиталните портфейли и в частност iCard покриват изцяло“, посочва Явор Петров, изпълнителен директор на "Айкарт" АД.

Потребителите показват предпочитания и към плащанията с телефон, като сигурен, изключително удобен и бърз начин. От проучването се разбира, че те го правят средно по девет пъти на месец.

Безконтактните плащания с телефон започват бавно да набират популярност, въпреки че продължават да бъдат превъзхождани от безконтактните плащания с карта, констатират в Айкарт.

Според данните от проучването, потребителите оценяват плащанията с телефон като бързи, сигурни и удобни и това показва добър потенциал за навлизане на услугата при повишаване на информираността на потребителите за съществуването ѝ.

12% от изследваните потребители твърдят, че ползват дигитален портфейл, но също така посочват и друг продукт, който не спада в тази продуктова категория, което означава, че все още няма яснота при платежната услуга.

Над 60% от потребителите продължават да използват безкасови методи за плащане на комунално–битови сметки, като 11% заплащат сметките си през банкиране през мобилно приложение, а 4% през дигитален портфейл.

Демографски различия се наблюдават при избора на метод за плащане на този вид сметки.

Онлайн плащания правят основно мъже на възраст между 30 и 39 години, хора от столицата и лица с доход над 1000 лева.

Жените демонстрират склонността да „миксират“ методите на плащане, вероятно по удобство в конкретния момент, посочват от iCard.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
И 100% от крадците занимаващи се с източване на банкови карти също предпочитат безконтактните плащания и това всички да ги ползват постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 5 години
точно това имах в предвид под не е безопастно :):) един път да покажеш че си в час по нещо, БРАВО !Щото аз съм ги питал в банката и ми мигаха на парцали, но отговор не ми дадоха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
Забравили са да споменат, че 2,5 млн. пенсионери плащат с телефони, които са само с червен и зелен бутон и ги натискат само на светофар, иначе забравят за какво са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Ала бала ... пропаганда ! Кешът е свобода !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Да не говорим, че в рейса или на улицата някой със специална чанта може да си обере кинтите на цял бюлюк технологично отворени индивиди.Факт.Ако е регистрирал и апарата на някой социално слаб римлянин -битият бит.... и т.н.Въпрос на антени и усилватели :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
khao
преди 5 години
файк нюз, няма как нивото да е толкова високо ... нали почти всеки ден пазарувам в супермаркета и не съм забелязал 4ма от 5ма да ползват безконтактна карта... по скоро 1 на 5ма.... и аз ще почна когато ми докажат че е безопасно и бързо, а то не е по бързо от кеш-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
das
преди 5 години
Изкривена пропаганда през призмата на картовите неща. Защо да е просто, като може да е сложно? Няма по-просто и удобно разплащане от това в брой, носиш си парите и плащаш на момента, не се чудиш колко пари има в портфейла, защото ги виждаш, не се чудиш да не ти ги откраднат безкасово от чипа ...Просто, лесно и удобно, и най-важното без такси, комисионни, и т.н., защото и хората с картите и те трябва да ядат нещо, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още