Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

АИКБ: Депутатите да напрегнат сили и да подкрепят актуализацията

Предложеният от служебния кабинет подход не е най-съвършеният начин за актуализация на пенсиите, но е най-приемливият, твърди бизнесът

АИКБ: Депутатите да напрегнат сили и да подкрепят актуализацията

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) призова отново народните представители и политическите сили „да напрегнат сили“ и да осъществят актуализацията на бюджета. Тя е необходима за мерки, които не могат да чакат развръзката на политическата драма дали сегашното Народно събрание ще успее да излъчи правителство. Това пише в позиция на АИКБ, изпратена до парламента.

Според бизнеса евентуално актуализираният бюджет би имал дори по-добри показатели от досегашния, като се вземе предвид очакването бюджетният дефицит да намалее от 3,9% от БВП на 3,6% от БВП. 

Още по темата

„Като още един път изразява вярата си в здравия разум на народните представители и на политическите сили у нас, АИКБ апелира да бъде актуализиран бюджетът на Република България за 2021 г. във вида, в който беше одобрен вече от Националния съвет за тристранно сътрудничество, като в рамките на тази процедура бъде приет и Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., № 46-102-01-2, внесен от Министерския съвет на 30.07.2021 г.“, пише в позицията на работодателите.

От АИКБ посочват, че предложеният от служебния кабинет подход не е най-съвършеният начин за актуализация на пенсиите, но е най-приемливият и възможен за комуникиране при дефицит на време и съгласие в обществото за друго решение.

„Статистиката вече отчита инфлация от 3% на годишна база. Прогнозите са за нейното нарастване. Ако съставим статистическа „пенсионерска кошница“, ще установим и значително по-голям ръст на цените. Това прави логично и обосновано линейно (пропорционално) увеличение на всички пенсии. Избраният процент 12,5%  (резултат от замяна на коефициента 1,2 с 1,35 в пенсионната формула), ведно с предлаганата социална подкрепа за пенсионерите под линията на бедност, очевидно цели да интегрира временните антикризисни месечни добавки от 50 лева в размера на увеличената пенсия и социалните плащания, като ги направи постоянни“, пишат от АИКБ.

Бизнесът има и други „критични бележки“, но като цяло е съгласен с вариантът на актуализация, внесен от Министерски съвет и апелира тя да бъде приета.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
КНСБ: От 1 ноември минималната заплата да стане 700 лв.