Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БАКБ отчете 42% ръст на печалбата за шестмесечието на годишна база

Увеличението на кредитния портфейл е 18% за една година и с този ръст банката превишава средния ръст на банковия пазар в страната, който е 5,85%

БАКБ отчете 42% ръст на печалбата за шестмесечието на годишна база

Снимка: БАКБ

Българо-американската кредитна банка изпраща добро полугодие. Нетната ѝ печалба е с 42% по-висока спрямо първото шестмесечие на 2017 г.

Въпреки нисколихвената среда по кредити и отрицателни лихви на междубанковия пазар и по свръх резервите в Българската народна банка, през изминалото шестмесечие банката отчита устойчив ръст на приходите от лихви, съобщиха от кредитната институция с мажоритарен собственик Цветелина Бориславова.

Нетния лихвен приход расте с 21% спрямо периода януари – юни на миналата година. В банката отчитат, че принос за добрите резултати има постигнатият спад на цената на финансиране, както и увеличението на депозитната база на банката.

Още по темата

От началото на годината до 30 юни броят на клиентите и извършваните от тях трансакции значително нарастват, което води и до увеличаване на нетните приходи от такси и комисионни с 22%.

Кредитният портфейл на БАКБ също продължава тенденцията си на разширяване, като основен двигател за това е кредитирането на корпоративни клиенти и малки и средни предприятия.

От БАКБ информират, че се работи активно по диверсифицирането на портфейла, чрез увеличаване на дела от заеми за физически лица, микропредприятия и МСП. Увеличението от 18% за едногодишен период значително превишава средния ръст на банковия пазар в страната –  5,85% и е основен фактор за ръста на приходите от лихви.

Привлечените средства нарастват с 10% и в двата сегмента: корпоративни депозити и депозити на граждани и домакинства, като отново се отчитат по-добри резултати от тези на банковата система – 8,73% годишен ръст на депозитите.                           

БАКБ запазва ниско ниво на оперативните разходи, въпреки значителното разрастване на броя на клиентите и обслужването на техните трансакции. Положителната динамика се запазва и при капиталовата позиция на банката – с ръст от  5% спрямо същото тримесечие на 2017 г.

От банката уверяват, че това е сериозна предпоставка за запазване на тенденцията за растеж на БАКБ и разширяване на кредитния ѝ портфейл, при запазване на показателите ѝ за стабилност и устойчивост и генериране на стойност за акционерите.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
277 млн. лв. са предвидени за увеличаване на пенсиите от 1 юли