Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Баварският финансов министър: Не на България в еврозоната!

Ние сме против общи еврооблигации и против въвеждането на европейски финансов министър, заяви Маркус Зьодер

Баварският финансов министър: Не на България в еврозоната!

Маркус Зьодер. Снимка: архив Ройтерс

Финансовият министър на германската провинция Бавария Маркус Зьодер отхвърли каквато и да е възможност за разширяване на еврозоната към нови членове, като България и Румъния, предава Ройтерс.

Зьодер подчерта също, че неговият Християнсоциален съюз, който е част от консервативната коалиция на канцлера Ангела Меркел, е и против идеите за емитиране на общи еврооблигаци и за създаването на длъжност финансов министър в рамките на еврозоната.

Още по темата

Политикът, който е определен да стане следващият премиер на процъфтяващата германска провинция, спечели аплодисментите на около 4000 души на провеждащ се политически форум, като отбеляза, че неговият ХСС се е противопоставял преди години на идеята за членство на Гърция в еврозоната.

„Не искаме още един подобен дебат и още мошеничества. Не желаем разширяването на еврозоната да включва страни като България и Румъния. Ние сме против общи еврооблигации и против въвеждането на европейски финансов министър“, допълни той.

Неговите коментари идват на фона на активираните дебати в рамките на България през последните седмици за евентуалното скорошно подаване на молба за влизане в т.нар. "чакалня" на еврозоната. Тези дебати бяха подновени през януари, след като финансовият министър Владислав Горанов заяви, че се очаква България да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, като предварителна стъпка към приемането на страната в еврозоната, до юни тази година.

Подобен скептицизъм застъпи и Гунтрам Волф, директорът на базирания в Брюксел икономически институт Bruegel. "В Западна Европа има съпротива срещу бързото влизане на България в еврозоната", каза той в рамките на 12-тата годишна среща на правителството с бизнеса, организирана от Икономедиа.

„В Германия хората са скептични и този скептицизъм е свързан с конвергенцията. Ще кажете, че нивата на пазара на труда и инфлацията са по номиналните критерии и изглеждат добре, но трябва да се знае, че темповете на реален икономически растеж на България са догонващи. Как ще се задържи този растеж, ще зависи от образованието“, каза икономистът. По думите му е важно дали се постига добър икономически растеж и то за продължителен период от време.

Още по темата четете тук.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
5
 
15
 
21
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Германия никога не е имала Балканите за част от Европа. За тях Европа започва от Унгария и Чехия. За това не си мръднаха пръста да спрат конфликта в Сърбия, а си заровиха главите като щрауси.
10
 
20
 
20
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Дори да имахме 0 корупция, дори да изпълнявахме на 101 процента всички изисквания пак нямаше да ни приемат без някаква голяма сделка. Я АЕЦ да затворим, я нещо от постната пица да вземат. Всичко е прост пиар и икономически пазарлъци!
7
 
14
 
19
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Злите езици говорят, че преди години, точно по препоръка на Социалхристиянският съюз и фондация Х. Зайдел Симеон вади Борисов от небитието и го прави Главен секретар на МВР. Един вид, те много добре знаят кой ни управлява, поради което и не искат да му предоставят достъп до съответните информационни масиви. Защо ли?...
2
 
22
 
18
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Две световни войни бяхме съюзници на Германците. Два пъти гризнахме дръвцето от тях. Сега пак от тесногръд егоизъм лицемерничат. Но всичко тече, всичко се променя....
7
 
23
 
17
преди 10 месеца
А баварският финансов министър може да си позволи да каже това, което мислят и в Берлин, и в Париж, и в Брюксел, защото не се отчита ни пред НАТО, ни пред ЕК и никой него нема да го опъне на чержето за вербална неполиткоректност... :lol:

Още от Бюджет и финанси
Платежният баланс на България е на плюс със 141,4 млн. евро през ноември