IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белин Моллов: Задълбочават се различията между отделните региони на България

В плановете за развитие на общините трябва да се заложи на координацията и взаимодействието между отделните институциите, посочи експертът

21:16 | 27.01.21 г.
Белин Моллов: Задълбочават се различията между отделните региони на България

„Част от приоритетите на общините трябва да бъдат разглеждани от икономическа и социална гледна точка, като акцентът е да се намери начин за междуобщинско вътрешно регионално сътрудничество“, коментира той.

Моллов напомни, че в момента общините планират своите интегрирани проекти, за да могат по-късно да ги финансират.  

По думите му сред приоритетите са проекти, с които могат да се разрешат проблеми, свързани с цифровизацията, зелената икономика, здравеопазването, образованието и социалните грижи.

„Не всички общини имат възможности, а и не е задължително, да се изгражда еднаква инфраструктура навсякъде. Напротив – там, където е възможно, трябва да се ползват даденостите на една община и заедно със съседната да направят точно това – интегрирано решаване на проблемите чрез съвместни проекти“, съветва бившият заместник-министър на регионалното развитие.

Той подчерта, че това е и акцентът в Националния план за възстановяване и устойчивост на България, според който общините трябва да си сътрудничат.

Моллов смята, че именно добрата координация и взаимодействие между отделните институциите е много важна и трябва да бъде заложена в плановете за развитие на общините.

„Плановете трябва да стигнат до мандатна програма за изпълнение, в която е ясно кои са изпълнителите, сроковете, финансирането, както и отчитането им“, отбеляза бившият заместник-министър на регионалното развитие.

Той даде пример с разрешаването на водните кризи, на които станахме свидетели през миналата пролет.

„При такива кризи конкретната община започва да обяснява за какво отговаря тя – това са проблемите в самите населените места, посочи Моллов и поясни, че областната управа от своя страна твърди, че нейна отговорност са проблеми между населените места. - Това се знае и е разписано, но очевидно не е достатъчно. В повечето случаи проблемите произлизат, защото липсва създадена организация и координация между тях.“ 

Какви са целите и приоритетите за развитие на общините за периода 2021-2027 г.?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още