IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2017 преодоля първото четене в парламента

В подкрепа на финансовата рамка за следващата година гласуваха от ГЕРБ, депутати от Реформаторския блок, „Атака“ и БДЦ

11:44 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Със 102 гласа „за“ Народното събрание подкрепи на първо четене Бюджет 2017. В подкрепа на финансовата рамка за следващата година гласуваха от ГЕРБ, депутати от Реформаторския блок и „Атака“. 58 депутати бяха против предложението на кабинета в оставка, а 11 се въздържаха при гласуването.

„Няма нито една причина да се срамуваме от Бюджет 2017, защото няма нито една грешна политика в него“. С тези думи финансовият министър Владислав Горанов призова депутатите да подкрепят бюджета. Той призна, че разходната част отразява приоритетите на отиващото си правителство, но подчерта, че те са нужни на хората.

Българският демократичен център (БДЦ) също гласува „за“ Бюджет 2017 с цел да не бъде пренесена политическата криза в икономиката.

Предложението на финансовото министерство за нова финансова рамка обаче не подкрепиха депутатите от БСП Лява България, Патриотичния фронт, АБВ и ДПС, защото рамката не отговаря на приоритетите на партиите. Левите критикуваха липсата на публични инвестиции, което ограничава икономическия ръст.  От ДПС посочиха, че са търсили консенсус от другите системни партии по отношение на бюджета, но не са получили подкрепа и депутатите отказаха да гласуват и за бюджетната рамка.

От АБВ уточниха, че Бюджет 2017 отразява идеите на отиващото си правителство и няма кой да носи отговорност за изпълнението им. Предложението на партията беше да се изпълнява по 1/12 от бюджета за 2016 година месечно, докато не дойде следващото редовно правителство, което да изработи свой бюджет. Другият вариант е бюджетът да бъде приет и след това актуализиран.

Според Атака икономиката е в застой, а бюджетът предвижда „наливането на пари в нереформирани сектори“, но подкрепиха бюджета.

По време на дебатите ГЕРБ защити своето предложение, мотивирайки се с предвидените реформи и политики. В Бюджет 2017 например са предвидени повече средства за отбрана и модернизация на армията, което е необходимо за изпълнение на ангажиментите на България като член на НАТО, посочи Валентин Радев.

Образованието е приоритет за правителството в оставка, смята Милена Дамянова (ГЕРБ). Доказателство за това са плановете за увеличаване на учителските заплати със средно 8%, а на минималното заплащане в сектора – с 10 на сто. „Това са заплатите на младите учители“, каза тя и допълни, че има предвидени още допълнителни средства за различни проекти и програми в науката и образование.

За първи път България има и отделна оперативна програма за наука и образование, която е липсвала предходния програмен период. В програмата са предвидени 500 млн. лева и това са пари за учените, наука и образование, каза Дамянова.

Правителството води погрешна бюджетна политика по отношение на въздействието върху икономиката, заяви обаче депутатът от БСП Лява България Румен Гечев. Той критикува и намаляването на инвестиционните разходи на правителството и закриването на инвестиционния фонд, създаден от правителството на Пламен Орешарски, който трябваше да разпредели 500 млн. лева за по-слабо развитите региони на страната.

Депутатът припомни, че подобни инвестиционни програми има в повечето европейски държави, а инвестициите са в приоритетите на Европейската комисия.

За да бъде отчетено добро изпълнение на бюджета за 2016 година, правителството не е извършило капиталови разходи за 2 млрд. лева – в Бюджет 2016 бяха предвидени 2,5 млрд. лева капиталови разходи, а само 500 млн. лева от тях са разходени. Замразени са и 2 млрд. лева, които бяха предвидени като буфер за банковата система, посочи Гечев.

Така той изчисли, че в Бюджет 2016 са блокирани около 5 млрд. лева, които са можели да отидат в подкрепа на икономиката.

Депутатът отбеляза и данни на БНБ, които показват спад на чуждестранни инвестиции, както и фактът, че българските инвеститори също започват да изнасят капитал.

Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Новината е по-страшна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 7 години
снимката е страшна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още