IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Евентуално повишение на плаващите лихви ще се отрази на кредитния портфейл

От април до юни се увеличава делът на небанковия финансов сектор за сметка на банковата система, пише в тримесечното издание „Банките в България“

08:37 | 27.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Евентуално бъдещо повишение на плаващите лихвени проценти по заемите би могло да се отрази върху качеството на кредитния портфейл. Състоянието на кредитния риск в голяма степен ще зависи от текущите и планираните параметри на прилаганите от банките кредитни стандарти.

За това предупреждава Българската народна банка (БНБ) в тримесечното си издание „Банките в България“, в което прави анализ за състоянието на банковата система за периода април-юни.

Качество на активите

Експертите на централната банка изчисляват, че спрямо края на март 2017 г. брутните необслужвани кредити и аванси спадат с 5,1% (504 млн. лева), а брутните кредити и аванси – с 1% (със 773 млн. лева).

На тримесечна база понижението е с 0,5 процентни пункта до 12,1%, а на годишна – с близо 2 пр. п. поради намалението на размера им с 1,1 млрд. лева.

Нетната стойност на необслужваните кредити (при приспадане на обезценката) също следва низходящ тренд, като в края на юни 2017 г. намалява до 4,7 млрд. лева.

 Дял на необслужваните кредити и аванси в общите кредити и аванси на банковата система (в проценти)

В БНБ отчитат, че степента на покритие на брутните необслужвани кредити и аванси с присъщата им обезценка се запазва на нивото от първото тримесечие (50,3%), а на годишна база се повишава.

В края на юни отчетният капитал, превишаващ регулаторното изискване от 8%, покрива изцяло размера на нетните необслужвани кредити в банковата система (остатъчния кредитен риск), посочват от централната банка.

        Структура на необслужваните кредити и аванси по сектори към 30 юни 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още