Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. за борба с ефектите от COVID-19

Регулаторът се разпореди за увеличаване на ликвидността на банковата система със 7 млрд. лв.

БНБ прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. за борба с ефектите от COVID-19

Снимка: Ройтерс

Българската народна банка прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. във връзка с пандемията от COVID-19, съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

Още по темата

Основните мерки са насочени към допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките, което включва капитализиране на пълния обем на печалбата в банковата система  в размер на 1,6 млрд. лв. Това  означава също, че някои от тези банки няма да могат да раздават дивиденти, а цялата печалба ще трябва да се реинвестира.

Централната банка също така  отменя предвидените за 2020 г. и 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер с ефект от 0,7  млрд. лв.

БНБ се разпореди за увеличаване на ликвидността на банковата система със 7 млрд. лв. чрез намаляване на чуждестранни експозиции на търговските банки.

Иначе казано - банките ще си държат парите в БНБ, а не в чужбина чрез чуждестранните им компании майки. Онези банки, които имат валутни депозити в чужбина, ще ги върнат в България и ще ги депозират в БНБ. Банките ще ликвидират експозиции под определен рейтинг,за повече ликвидност.

Наред с това банковият регулатор прилага допълнителни мерки, с които гарантира безпроблемното функциониране на валутния борд, наличнопаричното обращение, платежните системи и банковия надзор.

От БНБ посочват още, че са в постоянен и активен контакт в рамките на Европейската система на централните банки и Европейския банков орган за координиране на действията по адаптация и приложение на общоевропейската банкова регулативна рамка, посочиха от институцията.

От там уверяват, че централната банка следи много внимателно ситуацията и има пълната готовност да предприеме допълнителни мерки, ако такива мерки се наложат.

В същото време централната банка призовава за въздържане от предложения за административни и законодателни решения, които могат да имат разрушително въздействие върху финансовата система на държавата.

С това БНБ се присъединява и към други централни банки в региона и по целия свят, които интервенираха, за да смекчат негативните последици за икономиките заради коронавируса.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
1
 
5
 
17
преди 1 година
Няма профилна снимка
В АКТИВИТЕ на Управление Емисионно на БНБ има 7 млрд ЕВРО /а не ЛЕВА/, които са предоставени на ДЕПОЗИТ в централите на действащите у нас ЧУЖДИ БАНКИ!!!!!БНБ си иска обратно тези пари!!! Иска и ПЕЧАЛБАТА им от 1,6 млрд. лв, които са натрупани от одраните с такси и всякакви други щуротии парички от бедният български народ. ТОВА Е МНОГО СЕРИОЗЕН ХОД НА БНБ, КОЙТО САМ ПО СЕБЕ СИ ВЛИЗА В ПРОТИВОРЕЧИЕ СЪС ЗАКОНА ЗА БНБ , задължаващ централната ни банка да държи активите си в чужди кредитни институции каквито са ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ от тези действащи на нашият финансов пазар банки.ЯВНО НЕЩАТА СА ФОРСМАЖОРНИ И ВЕРОЯТНОСТТА ОТ НАСТЪПВАНЕТО НА ЛИКВИДНА КРИЗА В БАНКОВАТА СИСТЕМА ПРИНУЖДАВА БНБ ДА ДЕЙСТВА ПО ТОЗИ ПРАВИЛЕН НАЧИН. ОЧАКВАМ СЛЕДВАЩАТА РАЗУМНА СТЪПКА Е ДА ОТПУСНЕ КРЕДИТ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПО НАЧИНА ПО КОЙТО ГО ПРАВЯТ ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ЦЕНТРАЛНИ БАНКА ПО СВЕТА. ВЕРНО Е , ЧЕ ЩЕ НАРУШИ ЗАКОНА ЗА БВБ но майн***та му на закона, когато става въпрос за спасяването на държавата от НАСТОЯЩИЯТ СВЕТОВЕН АПОКАЛИПСИС ОБХВАНАЛ НЕ САМО АМЕРИКАНСКАТА , НО И СВЕТОВНАТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА , която се опитва да вмени отговорностите за краха на един КОРОНА ВИРУС нямащ възможност да обясни, че вината за случващото се не е негова , а на една скапана ЛИШЕНА от РЕГУЛАЦИИ АМЕРИКАНСКА ФИНАНСОВА СИСТЕМА , стояща в основата на всичко случващо се. За СЪДБАТА на тези близо 80 млрд. лева намиращи се на ДЕПОЗИТ в тези чужди кредитни институции не ми се иска да мисля. БНБ е наясно - СЛЕД АПОКАЛИПСИСА НА ФОНДОВИТЕ БОРСИ СЛЕДВА АПОКАЛИПСИСА И НА СВЕТОВНАТА БАНКОВА СИСТЕМА КОЯТО Е ПЪЛНА С ТОКСИЧНИ ИПОТЕЧНИ ОБЛИГАЦИИ С РЕЙТИНГ "ААА" !!ЖЕЛАЯ УСПЕХ НА РЪКОВОДСТВОТО НА БНБ!!
0
 
6
 
16
преди 1 година
Няма профилна снимка
Решението на БНБ е изненадващо адекватно!
3
 
2
 
15
преди 1 година
Няма профилна снимка
бойко тупана нали набута нашите милиарди в някви измислени *** Ф-16......ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ТОВА Е КОРУПЦИЯ!!!! И ТОЧНО СЕГА ТИЯ ПАРИЦИ ТРЯБВА ДА ОЖИВЕЕМ И ОЦЕЛЕЕМ.
0
 
1
 
14
SA до: petyob
преди 1 година
Няма профилна снимка
НаливаХА! От доста време насам само смучат печалби с многобройните таксички. Редно е да помогнат в случая.
0
 
2
 
13
data до: ANAV
преди 1 година
Дълго : ) , в предвид нивото на резервите и нивото на дълга

Още от Бюджет и финанси
КНСБ: От 1 ноември минималната заплата да стане 700 лв.