IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ продаде на аукцион 20-годишни облигации при 1,38% годишна доходност

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 41,2%, пенсионни и гаранционни фондове – 34%, следвани от застрахователните дружества с 20,2%, и други инвеститори – 4,6%

11:16 | 08.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка проведе аукцион за продажба на част от емисия с двадесет годишни лихвоносни съкровищни облигации с падеж 21 юни 2039 г., при условия, определени от Министерството на финансите.

Новият дълг е поет от част от продажбата на емисията от съкровищни облигации с лихвен процент 1,50% годишно. Датата на плащане за одобреното количество е 9 октомври 2019 г., съобщи Българската народна банка. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

От централната банка посочиха, че до участие в аукциона са допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 132,250 млн. лева, в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 38,180 млн. лева. Постигнатият коефициент на покритие е 1,39. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 100,86 лв. на 100 лв. номинал, на която съответства среднопретеглена годишна доходност – 1,38%.

Съгласно взетото от Министерството на финансите решение, бяха одобрени поръчки в размер на 69,180 млн. лева номинална стойност, в т.ч. несъстезателни поръчки в размер на 38,180 млн. лева при следните цени на 100 лева номинал и съответните доходности, изчислени съобразно методиката, използвана от Министерството на финансите.

Във финансовото ведомство изчислиха, че отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 170 базисни точки. Разпределението на придобитото количество ДЦК по видове инвеститори е както следва: най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 41,2%, пенсионни и гаранционни фондове – 34%, следвани от застрахователните дружества с 20,2%, и други инвеститори – 4,6%.

В аукциона участваха девет първични дилъри на ДЦК. Министерството на финансите си запазва правото да предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.

Investor.bg припомня, че през тази година бяха поети 900 млн. лева под формата на облигационни емисии, като с предстоящите ще бъде изпълнен почти изцяло заложеният бюджетен лимит на новия дълг от 1 млрд. лева.

Парите са необходими на правителството, тъй като то вече осигури плащането на изтребителите F-16 Blok 70, но предпочита да има сериозен ресурс във фискалния резерв. Заради изтребителите беше актуализиран Бюджет 2019. Покупката им ще увеличи дефицита в консолидирания бюджет на касова основа от първоначално заложените 0,5% от БВП до 2,1% или малко над 2,2 млрд. лв.

Част от сумата за изтребителите беше пласирана на 22 юли, а останалите пари се набавиха от проведените на 29 юли и 26 август аукциони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още