Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бобева: Ниските нива на реинвестирана печалба ограничават ефекта от ПЧИ у нас

Изоставаме по привличане на инвестиции в научно-изследователска дейност, предупреждава бившият вицепремиер

Ниските нива на реинвестираната печалба ограничават ефекта от преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) у нас, коментира бившият вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски Даниела Бобева. Тя участ в дискусионен семинар, организиран от Института за икономически изследвания към БАН.

Още по темата

В своята лекция Бобева каза, че за последните 15 години реинвестираната печалба от страна на регистрираните чужди фирми е едва 5,8 на сто от всички инвестиции, пишат от пресцентъра на икономическия институт на БАН.

Чуждите компании у нас реализират едно от най-високите равнища на печалбата в ЕС, коментира още тя. По нейни данни чуждестранно контролираните компании в България са 4% от всички компании в страната. В тях работят 13,5% от заетите и създават 32% от добавената стойност.

Бобева коментира още, че бумът на ПЧИ в България е периодът 2006 – 2009 година. Растежът тогава се дължи основно на недвижими имоти, но има и инвестиции във финансовия сектор и промишлеността. Тя допълни още, че за съжаление чуждите инвестиции не са били насочвани към важни сектори като енергетика, селско стопанство и добивната промишленост.

Икономистът препоръча насърчаване на инвеститорите от страни, които са извън традиционните европейски пазари, за да бъдат поддържани високите нива на ПЧИ.

Въпреки че страната ни е привлекателна за инвестиции, тя изостава в привличането на чуждестранен капитал в научно-изследователската дейност, стана ясно по време на дискусията.

Данните сочат, че за 2011 година чуждестранно контролираните компании у нас са инвестирали в тази сфера едва 3,2 млн. евро. За сравнение разходите на чуждестранните компании за изследвания и развитие на индустрията в Австрия са за над 2 млрд. евро, в Италия – 1,86 млрд. евро, а в Чехия – 761,2 млн. евро.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
3
 
3
kalendar до: theforce
преди 4 години
или пък се чувстват несигурни, че след като Орешака падна ГЕРБ ще направят наново хаос, както преди, за това предпочитат да кътат парите. Общо взето избълвал си нещо, което трябва...не знам колко да си зле, за да го повярваш:)
1
 
3
 
2
SSIW до: theforce
преди 4 години
„С други думи отново доказват, че в България "държавата" задушава бизнеса.”
.............
Защо мислиш, че това точно е причината ? В щатите, като държавата е създала най-съвършения бизнес-климат по всички земни кълбета, да не би последните 6 години, фирмите да се потрошават да ре- инвестират печалбите си в разширяване ? Ами тези 4 трилиона изсипана ликвидност, каква част точно послужи за разширяване?
3
 
5
 
1
преди 4 години
Ниските нива на реинвестирана печалба показват, че дори и печелившите фирми нямат желание да инвестират спечеленото в разрастване. С други думи отново доказват, че в България "държавата" задушава бизнеса. Орешарски също твърдо се придържаше към този модел на поведение.

Още от Бюджет и финанси
Аврамова: АПИ спря продажбата на месечни електронни винетки за превозвачите