Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Болшинството млади двойки у нас не успяват да спестяват

28% от младите двойки влагат спестяванията си в банка, сочи проучване

Над 2/3 от младите двойки в България харчат всичките си приходи и не успяват да спестяват, сочи проучването „Съвременните двама“ на агенцията за маркетингови проучвания “Ноема“ и агенция AMI Communications.

Данните от проучването показват, че в малките градове и в селата 80% от младите хора на възраст до 35 години, харчат всичките си приходи през месеца. Техният дял е значително по-висок спрямо тези в София. В столицата 60% от младите двойки не успяват да спестяват, а в големите градове този процент е 63.

Данните показват, че 28% от младите двойки влагат спестяванията си в банка. За София процентът е по-нисък, отколкото за малките градове и селата – 20, спрямо 30 на сто. Основно своите спестявания столичани харчат за нуждите на домакинството (67% от двойките), а 7% от тях инвестират в жилище.

В малките градове в страната 30% от двойките влагат спестяванията си за нуждите на домакинството, а 10% - в покупка на имот.

Като цяло в страната само 4% от младите двойки инвестират своите спестявания в разширяване на бизнеса си.

Проучването търси отговор и на въпроса доколко успяват да се реализират младите хора у нас. От данните става ясно, че само при 26% от младите двойки единият партньор работи и издържа домакинството. В малките градове и селата този процент е по-висок – в 38% от домакинствата на двойки на възраст до 35 години работи само един от партньорите и с неговите доходи се издържа семейството.

В София нещата са коренно различни – при 90% от младите двойки и двамата партньори работят и получават доходи.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Финансовото министерство предлага разхлабване на бюджетните правила