Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Борисов: България ще кандидатства за ERM II до края на април

Не трябваше да се огъвам за чакалнята, виждате колко пари отпускат, коментира премиерът

Борисов: България ще кандидатства за ERM II до края на април

Снимка: МС

До края на април ще кандидатстваме за членство във валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята" на еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов днес след посещението си в цех за производство на маски в Хасково, цитиран от БНР.

По думите му страната ни ще кандидатства заедно с Хърватия със спазване на всички критерии до този момент. „Ще бъдем приети и тогава ще ни разрешат суапови плащания и ще се закачим към основния „водопровод“ в ЕС“, каза Борисов. 

„Не трябваше да се огъвам за чакалнята, виждате колко пари отпускат“, добави още той. По думите му страната ни има да изпълни само едно условие и „ще го направим незабавно“. 

Още по темата

Според Борисов настоящата криза е показала, че тези, които са в чакалнята и в еврозоната ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Той изрази увереност, че страната ни ще бъде приета.

Премиерът обяви, че е разговарял и с еврокомисаря Валдис Домбровскис, и с президента на ЕЦБ Кристин Лагард и допълни, че България е "прекрасно" и финансово, и икономически структурирана като държава, с рейтинг като държави, които вече са в еврозоната, и в чакалнята. "Имаме само едно условие, което да изпълним, незабавно, работи се по него", увери премиерът.

Припомняме, че вчера Investor.bg първи писа, че до момента страната ни не е поела нужните стъпки за отлагане на процедурата, въпреки че преди 10 дни управителят на БНБ Димитър Радев загатна в телевизионно интервю именно за такъв сценарий.

Към 9 април позицията на БНБ беше, че към момента има техническо коригиране на вътрешни срокове в работния процес, но няма официално решение, свързано с промяна във времевия хоризонт. „Ако правителството, в координация с БНБ, приеме решение в тази област, това ще бъде своевременно оповестено“, отговориха от централната банка на въпросите на Investor.bg. 

По информация на Investor.bg на 26 април изтича срокът, в който България трябва да изпрати до ЕЦБ официалните резултати от изпълнените препоръки, дадени от европейския банков регулатор на нашите кредитни институции след края на стрес тестовете. От това дали ЕЦБ ще сметне задачата за изпълнена, зависи дали кандидатстването на страната за влизане в ERM II ще премине на следваща фаза.

В края на март финансовият министър Владислав Горанов изрази увереност, че избухналата пандемия от коронавирус няма да сложи прът в пътя на България към ERM II и еврозоната. В интервю за bTV Горанов каза, че не очаква пътят на страната към еврозоната да бъде стопиран от кризата, макар че призна, че някои процеси може да бъдат забавени. В разговора той подчерта и многото варианти, с които страните от еврозоната разполагат за борба с негативните икономически последици, конкретно напомняйки за  решението на ЕЦБ "на практика да купува всичко безгранично".

Преди малко повече от седмица управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев обяви в ефира на Нова телевизия, че сроковете за присъединяване на страната ни към банковия съюз и валутно-куросвия механизъм ERM II вече са нереалистични. Той отбеляза, че все пак работата по процеса не трябва да спира, но евентуално отлагане за 2021 г. „няма да бъде фатално“.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
3
 
3
 
16
Dr. Vatnikov до: dikens15
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Дики, бан-а мина и с пуделски скок се завърна с монолозите, а?!

:)))
2
 
5
 
15
dikens15 до: azzuro
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Или билет за Титаник !!!
1
 
7
 
14
dikens15 до: kane
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Както политици и банкери го контролираха до валутният борд ли??? Ти късопаметен ли си???
1
 
7
 
13
dikens15 до: dr.5rov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ликвидност се намира чрез растеж на икономиката, повишаване на спестяванията, увеличен износ и привличане на чужди инвестиции, а не чрез печатане на пари и вземане на кредити. И няма нищо лошо правителството да е стиснато. Живеем в капитализъм, а не комунизъм.
1
 
5
 
12
dikens15 до: azzuro
преди 5 месеца

Още от Бюджет и финанси
Бавно се трупат парите в Сребърния фонд