Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ: Изготвят се мерки за отлагане на плащанията по кредитите

Банковият сектор е готов да се справи с настоящата криза през следващите между 3 и 6 месеца, заяви гуверньорът на централната банка Димитър Радев

БНБ: Изготвят се мерки за отлагане на плащанията по кредитите

Снимка: Bloomberg

В момента се работи по изготвяне на мерки за отлагане на плащанията по кредитите, заяви в ефира на Нова ТВ гуверньорът на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев.

„Банковият сектор у нас в момента е в много добра кондиция в резултат на извършеното през последните години“, подчерта той, като добави: „Можем да кажем, че секторът е готов, ако говорим в хоризонт от 3 до 6 месеца, за настоящата криза“.

По неговите думи вложителите трябва да знаят, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви. 

„Свидетели сме на здравна криза, която прераства в икономическа. В тази ситуацията думите имат голямо значение, но по-важни са действията", добави управителят на БНБ. „Нашият банков сектор през последните години премина през мащабни проверки, които включваха също така оценка на качеството на техните активи”, обясни Димитър Радев.

Според него, ако прогнозата продължи повече от три или шест месеца, въпреки индикациите, никой не може да предвиди как ще се развие кризата и колко дълго ще остане.

Още по темата

„Това, което правим в БНБ, е да разработваме различни сценарии за възможно развитие и да оценяваме техния възможен ефект върху банковата система. Твърде рано е да се спекулира с числа на този етап, аз се надявам, че в рамките на три месеца картината ще бъде по-ясна", обясни Радев.

Той сподели, че се работи по три пакета от мерки, които да гарантират безпроблемното функциониране на паричния режим на страната и свързаната с това инфраструктурата.

„Това, което ще стане, е, че в рамките на два до три дни, вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити", коментира Радев.

Той изтъкна, че хората с ипотечни кредити трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ – да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така че с този индивидуален подход към техните клиенти те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск.

За хората с депозити Радев обясни, че те нямат голяма маневреност, но депозитите им са на сигурно място.

„Мисля, че по темата за лихвите не трябва да се правят спекулации. Аз не очаквам да има резки движения в краткосрочен план", добави гуверньорът на БНБ.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Въх, малиии..ей туй се казва платец-на 4тия месец всичко! Таква нам требует!:)))
0
 
4
 
4
Лъчо до: Mirotworec
преди 1 година
Няма профилна снимка
Силно се надявам да не си прав. Защото днес и аз ще ходя до банката Хахах.
2
 
5
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Банките са традиционно неадекватни в момент на криза. Предната седмица получих отговор на искането си за 6 месечен гратисен (период през, който да заплащам само лихвите по кредита), че може да стане със заплащане на 1 % върху остатъка на кредита, такса за предоговаряне. В случая, не говорим за намаляване на лихва, за намаляване на главница или за друго смислено облекчение освен промяна в паричния поток за периода на кризата (намалени приходи от продажби - говоря за бизнес кредит) и най-доброто което ми предложиха е да си оскъпя ресурса с 1 % ... Така, че никой да не ми говори за адекватни мерки на търговските банки. Мача сме го играли 2008 . .. всички коректни платци бяхме наказани тогава от банките да им покрием загубите от некоректните такива с по-високи лихвени нива и по-високи такси ... сега ще е по зле явно....
0
 
4
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако мерките ще включват въобще кредитите, значи ще засегнат и задълженията по кредитните карти... Дали?
7
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да действат като в щатите, да дадат 3 месеца кредитно-плащателна ваканция на задлъжнялите, за да си вземат въздух. И после на 4-тия месец да си платят всичко за 4-те месеца, след като мине проблема.

Още от Бюджет и финанси
Свръхрезерв в банката ще са наличности в активи над задължителните минимални резерви