Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ЕЦБ обяви след среднощно заседание нова програма за облигации за 750 млрд. евро

Банката си даде голяма гъвкавост и така може да „купи почти всичко“ по всяко време и в каквато и да е степен, казва анализатор

ЕЦБ обяви след среднощно заседание нова програма за облигации за 750 млрд. евро

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Кристин Лагард избра доста ясни думи. „Извънредните времена изискват извънредни стъпки“, подчерта президентът  на Европейската централна банка (ЕЦБ) в услугата за кратки съобщения Twitter.

За тази цел централната банка обяви в четвъртък безпрецедентен спасителен пакет: Тя ще закупи още облигации на стойност 750 милиарда евро и ще си даде много свобода на действие, както заявиха банкерите във Франкфурт. Пакетът се нарича „Пандемична програма за спешни покупки“ (PEPP) и се планира да се изпълнява до края на 2020 г. или до края на кризата с коронавируса.
 

„В рамките на нашия мандат сме решени да използваме пълния потенциал на нашите инструменти“, поясни Лагард. ЕЦБ е решена така да оформи финансовата среда, че всички области на икономиката да могат да се справят с последиците от коронавирусната епидемия, каза тя. „Това важи еднакво за семейства, компании, банки и правителства".

Едва преди седмица седмица Лагард обяви и допълнителен пакет от 120 млрд. евро, но явно бързо развиващата се обстановка и сривовете на пазарите са принудили ЕЦБ да действа по-агресивно.

Новата програма ще важи за всички активи, които и досега бяха допустими за изкупуване - не само ДЦК, а и корпоративни книжа, отговарящи на определен минимален праг на кредитно качество. Разширяват се и класовете активи, които могат да бъдат купувани, а също и се занижават леко изискванията към обезпеченията. Благодарение на специално разрешение централната банка може да купува и гръцки държавни облигации по PEPP. Досега те бяха изключени от текущи покупки на облигации поради слабия си кредитен рейтинг.

Запазва се квотният принцип да се изкупува държавен дълг пропорционално на участието на съответната членка на еврозоната в капитала на ЕЦБ. Но за разлика от досега, сега се дава повече свобода по отношение на покупките във времето. Тези квоти досега се съблюдаваха всеки месец, а сега ще може да се купуват повече конкретни класове активи в началото.

Корпоративните облигации и корпоративните заеми също ще бъдат част от програмата. По този начин ЕЦБ иска да улесни начина, по който банките получават пари от ЕЦБ. Лагард била готова да предприеме и допълнителни стъпки. ЕЦБ би направила всичко възможно за еврото. „Няма ограничения за това“, каза ръководителят на ЕЦБ. Пазарните наблюдатели виждат това като ново издание на обещанието на Марио Драги. Тогавашният ръководител на ЕЦБ също беше дал уверения в разгара на еврокризата, че ще направи всичко необходимо, за да спаси общата валута.

"Фактът, че решенията за паричната политика се вземат в сряда малко преди полунощ, показва колко сериозна е ситуацията", казва пред Handelsblatt Торстен Слок, главен икономист в Deutsche Bank в Ню Йорк. „Това никога не се e случвало". Слок вярва, че този ход може отлепи пазарите от дъното.

Заедно с текущата програма за закупуване на облигации ЕЦБ ще има обем на покупките от над 100 милиарда евро всеки месец до края на годината. Това е значително повече от 80 милиарда евро, които Драги използва всеки месец в разгара на кризата с еврото. Освен това ЕЦБ си даде голяма гъвкавост и по този начин може да „купи почти всичко“ по всяко време и в каквато и да е степен, казва Слок.

Сега отново е ред на правителствата. „Централните банки очевидно са готови да използват всички свои инструменти за подкрепа на финансовите пазари. Въпреки това ние все още виждаме необходимост от мерки и фискална политика, за да поемем частните кредитни рискове“, предупреждава Ебрахим Рахбари, анализатор на Citigroup. Само тогава финансовите пазари могат да бъдат стабилизирани в дългосрочен план.

В крайна сметка обявяването на мерките даде тласък на фючърсите на широкия щатски индекс S&P 500 при откриването. S&P може да стартира в четвъртък на плюс след поредния търговски ден на загуби в сряда. Фючърсите върху Dow Jones пък сигнализират за около 300 пункта покачване при следващата сесия, след като вчера той загуби 1300 пункта.

Въпреки това проблемите в САЩ също се множат: Най-големите американски автомобилни компании General Motors (GM), Ford и Fiat Chrysler прекратяват производството си в САЩ, Канада и Мексико. Компаниите са се споразумели за това с обединението на автомобилните служители (UAW). Решението се случва, след като служители в компаниите са се заразили с коронавируса.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
2
 
2
 
15
Valentin13 до: dikens15
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
баба ми, горката, нищо си няма. а онея дето ще спират кешът, да им кажеш че всичко ми е в банката, напачкено в доларчета. ха да ги видим, ще се бият ли с чичко Дони.
3
 
1
 
14
dikens15 до: Valentin13
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Като ти спрат, кешът ( а и на други такива тъ паци като теб) ще те видя колко си независим!!! И ако си мислиш, че мизе рните жълтици на баба ти ще те спасят малко си се излъгал !!!!
3
 
3
 
13
Valentin13 до: dikens15
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
кой както си реши, разбира се. като си зависим от тях, ще те бутат. аз като съм независим, ще се опитват напразно. въпрос на избор.
2
 
8
 
12
dikens15 до: Valentin13
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Тц, ще ни “бутат” към електронни пари-хем не могат да се теглят, хем могат да ти ги спрат когато си решат!!!
3
 
3
 
11
dikens15 до: Бидонойл
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Защотп всичко са затворени по домовете, дори и да искат не могат да излязат и трябват фискални, а не монетарни мерки!!!

Още от Анализи
Предстои спокойна седмица на фронта на икономическите данни