Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България иска да влезе в ERM-II и банковия съюз едновременно*

Български официални представители ще посетят ЕЦБ „през следващите няколко дни", за да обсъдят "интензивно" процедурите за присъединяване

България иска да влезе в ERM-II и банковия съюз едновременно*

Владислав Горанов (вдясно) и президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България ще се опита да се присъедини към банковия съюз на еврозоната и механизма на обменните курсове, който е предшественик на членството в еврозоната, по едно и също време през следващата година, заяви финансовият министър на страната Владислав Горанов, цитиран от Bloomberg.

Още по темата

Така изглежда, че правителството отстъпва пред препоръките на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Европейската комисия, че трябва да подобри управлението, икономиката и банковия сектор на страната, преди да кандидатства за присъединяване към предверието на еврозоната.

Финансовият министър настоя по-рано този месец, че България ще се присъедини към банковия съюз, едва след като стане част от механизма на обменните курсове ERM-2.

"Ще настояваме двете неща да се случат в един и същ ден", каза той на конференция във вторник днес. Български официални представители ще посетят ЕЦБ „през следващите няколко дни", за да обсъдят "интензивно" процедурите за присъединяване и времевия график, добави Горанов. Той обаче не поясни дали правителството ще се придържа към плана си да кандидатства за влизане в ERM до края на юни.

България изпълнява всички икономически изисквания за присъединяване към ERM-2, а и левът е обвързан с еврото. Публичният дълг е под средното ниво за еврозоната и под изискуемото ограничение на ЕС, а освен това страната бележи бюджетен излишък, припомня Bloomberg.

Макар че стремежите на София получиха подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, ЕЦБ не е толкова ентусиазирана четири години след срива на Корпоративна търговска банка, което доведе до оставката на гуверньора на централната банка и до предсрочни избори.

Тази година пък Латвия забрани на своя член на управителния съвет на ЕЦБ - Илмарс Римчевич, да присъства на срещите, тъй като се разследва за корупция. Страната затвори и третия си по големина кредитор заради обвинения от САЩ в пране на пари. Римчевич отхвърля обвиненията.

Горанов призова страните членки на еврозоната да се въздържат от представянето на нови искания за България.

"В рамките на една година ще можем да влезем едновременно в близко сътрудничество с банковия съюз и в ERM", каза Горанов. "Но се нуждаем от твърдите ангажименти от нашите партньори, че няма да стигнем до една игра без край".

* Допълнено в 17:15 ч. българско време.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
2
 
2
 
18
fri
преди 11 месеца
Едновременно, може да се хвърли в една пропаст, ако иска
3
 
2
 
17
abdul до: lyusien
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Не се отмята той. ОтмятАТ го! Защото ако си помисли да става от стола тоя път дори няма да си правят труда да му идват на крака да му говорят.
Бойко е инструктиран, не от политици, а от военни лица, че този път оставка няма да има.
1
 
7
 
16
преди 11 месеца
До №14

За шефа му го знаем че редовно си сменя мнението и се отмята но и Горанов започна да прави същото А това не е добре
1
 
10
 
15
преди 11 месеца
До № 14
Важно е да има подадена молба а те ще ни кажат кога ще ни приемат в
Чакалнята Ако няма молба вероятно нищо няма да ни кажат
1
 
8
 
14
abdul до: lyusien
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Отмятат го.. и той и шефа му.

Още от Бюджет и финанси
1 млрд. лв. ще са европейските средства за училища и детски градини до 2020 г.